Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intagen kränkt närhan bad om plåster

JO kritiserar en kvinnlig vårdares uppträdande. En skadad intagen nekades plåster av kvinnan då hon kändes sig provocerad av mannen. Mannen fick även höra mindre lämpliga saker, bland annat att han inte skulle sitta på anstalt om han inte våldtagit en kvinna.

Annons

Den intagne mannen anmälde vårdaren i december förra året då han ansett sig fått ett mycket otrevligt bemötande när han sökte vård. Efter att ha skadat foten inne på gymmet behövde han ett plåster. Men enligt anmälan skulle den kvinnliga vårdaren ha nekat honom detta. När han stod på sig blev vårdaren dessutom otrevlig och hävde ur sig saker som var kränkande för den intagne som person.

Kriminalvården, som yttrat sig över anmmälan, hävdar att den intagne provocerade kvinnan genom att bland annat gå allt för nära henne och säga saker som att anstalten skall vara som ett hotell. Kvinnan skall då ha sagt att anstalten inte var ett hotell och att mannen borde ha tänkt sig för innan han gjorde det som ledde till att han hamnade där.

Justitieombudsmannen, JO, som nu fattat ett beslut i ärendet, delar uppfattningen att kvinnan blev kraftigt provocerad, men att hon uttryckt sig på ett mindre lämpligt sätt. En intagen skall enligt lag skall behandlas med aktning för sitt människovärde.

Mer läsning

Annons