Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isolerade fel fångar – personal anmäls efter upplopp

Fel fångar straffades och sattes i isolering efter upploppet på Anstalten Salberga. Det skriver en av fångarna i en JO-anmälan.

Annons

Salbergaanstalten

En fånge menar att anstalten Salberga straffat personer för upploppet på en av anstaltens avdelningar i mitten av september, fast de inte deltog i upploppet.

För prenumeranter och pluskunder [+]: TV: Nio fångar i upplopp på Salbergaanstalten – fängelsechefen: "De barrikaderade sig"

"Det var mycket lugnt på vår sida. Ändå straffas vi med kollektiv bestraffning i form av inlåsning i isolering. De bröt även strömmen för oss på eftermiddagen och även vattnet. Det är så vitt jag vet ingen på vår avdelning som misskött sig."

Mannen skriver i en anmälan till Justitieombudsmannen att han sitter på samma plan men avdelningen bredvid den där upploppet inträffat.

I JO-anmälan skriver han också att det var långvariga missförhållanden som personalen orsakat som satte igång upploppet.

Som SA tidigare skrivit bröt ett upplopp ut på Anstalten Salberga måndagen den 11 september. På en av fängelsets avdelningar löpte nio intagna amok och fängelsets egen insatsstyrka fick kallas in.

JO kräver nu att anstalten ska besvara beskyllningen senast den 28 november 2017.

■ ■ För mer nyheter om Sala, klicka här

Mer läsning

Annons