Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Sala bli dränkt?

Är du Salabo har du säkert varit med om det. Tillsammans med en tillfällig besökare har du visat Måns Ols och sedan vandrat på vallen som heter Gröna gången:
- Jojomen, har du sagt när besökaren imponerats av invallningen av vattensystemet. Långforsens yta ligger på samma nivå som kyrktornet.

Annons
Bild: Bo Svärd.

Turisten har fått stora ögon. Han har beundrat denna gamla ingenjörskonst och inlevelsefullt har du berättat om det jättelika vattensystemet och spätt på lite extra om vad som skulle hända om Gröna gången skulle spolas bort.

Om hur hela Dalhem skulle försvinna i vattendjupet och kanske, kanske skulle till slut bara tuppen däruppe på Kristina kyrkas torn titta upp ur vattnet.

En myt förstås. Men att kyrkan skulle dränkas vid en katastrof är en levande myt i Sala.

Vi bestämde oss för att syna denna myt i sömmarna, om en myt nu kan ha några sömmar.

Utrustade med måttband och vattennivåkartor vandrade vi utmed denna en gång så betydelsefulla energikälla som här samlat på sig vatten från 27 sjöar, kärr och bäckar, ända från Dalälven. När denna energikälla var på sitt allra effektivaste humör pressade den ut lika mycket energi som en gammal folkvagnsmotor. Cirka 35 hästkrafter. . . .

Nivåskillnaden mellan Långforsen och Mellandammen är endast tre decimeter vilket gör att vattnet nästan står stilla vid Svarta graven.

Efter Mellandammen, där vattensystemet byter namn till Bergmästarån och passerar Gravhagen, blir det lite häftigare och man ser att vattnet ökar farten.

När vattnet kommer in i gruvområdet börjar det hända saker. I olika fall kastar sig de blöta massorna ner ett tiotal meter för att sedan mynna ut i Pråmån, där det återigen blir lite lugnare.

Väl framme vid Jacob Matts kvarn börjar det hända saker igen. Det finns fortfarande mycket kvar av den gamla slussen och intill den faller vattnet ytterligare cirka fem meter.

Pråmån rinner ut i Ekeby damm och dess näckrosprydda yta befinner sig normalt 50 meter över havet. Långforsen ligger 65 meter över havet och därmed är myten krossad. Den där om kyrktornet.

Bara 15 meter skiljet mellan Långforsen och Ekeby damm vilken kyrkan kan spegla sig i. Ponerar man sedan att kyrkans grundstenar kan ligga sisådär två meter över Ekeby damm blir det bara 13 meter kvar.

Alltså: Långforsens yta ”befinner” sig 13 meter upp på Kristina kyrka och med dessa futtiga 13 meter dränker man inte en kyrka på över 50 meter inte.

Så var det med det. Dock kvarstår eländet för Dalhem och vi kan konstatera – om ny kyrkan klarar sig – att åtminstone Rådhusets takklocka ligger illa till. Inte så dåligt det heller.

Hädanefter kan vi inte skryta med det där om att kyrkan dränks. Och ska vi vara riktigt ärliga så lär väl inte heller Rådhuset dränkas vid en eventuell katastrof. Sanningen är väl att vi på sin höjd får en ny Sala damm.

Fotnot: Sala damm i det här fallet är förstås den stora sjö som en gång fanns på gärdet bakom Sockenkyrkan.

Jan-Erik Eriksson

Mer läsning

Annons