Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kassörs dom haröverklagats till HD

”Högsta domstolen bör avgöra hur stark bevisningen måste vara för en fällande dom”. Det anser försvararen Lars Jähresten som överklagat hovrättens dom mot den tidigare kassören vid Hela människan i Sala-Heby.

Annons

Den före detta kassören har ända sedan hon polisanmäldes för grov förskingring våren 2008 förnekat att hon skulle ha stulit några pengar från Hela människan i Sala-Heby.

Efter att två nämndemän velat fria kvinnan helt från misstankar i hovrätten och fem personer, däribland den drabbade föreningens dåvarande ordförande, vittnat om en bristande dagskassekontroll, överklagar nu kvinnan och hennes försvarare till Högsta domstolen.

I överklagandet yrkar advokat Lars Jähresten att Högsta domstolen ogillar åtalet då Salakvinnan står fast vid att hon inte stulit pengarna.

Jähresten framhåller som skäl till ett prövningstillstånd att åklagaren inte styrkt gärningen i sin bevisning och att en skiljaktig hovrätt kommit fram till att hans klient tillägnat sig pengarna, men att resonemanget hos domstolsmajoriteten går ut på att utredningen inte utesluter att någon annan tagit pengarna.

”De två skiljaktiga nämndemännen anser helt riktigt att utredningen visat att andra personer än NN haft tillgång till föreningens kontanter och att den av NN felaktigt utförda bokföringen inte ensamt kan styrka att hon tillägnat sig pengarna. Därför skall åtalet ogillas”, skriver Lars Jähresten.

Försvaret framhåller vidare att bevisningen också visar att även andra personer rent faktiskt har tillgripit pengar ur föreningens kassa.

”Dessa andra personers tagande av pengar ur kassa-

lådor och dylikt bör rimligtvis i högre grad än en felaktig bokföring peka på möjliga gärningsmän”, skriver Lars Jähresten.

Han påpekar att det är av vikt för ledningen av rättstillämpningen att Högsta domstolen avgör hur stark en bevisning måste vara för en fällande dom och vad som innefattas i begreppet ställt utom rimlig tvivel.

Mer läsning

Annons