Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ko-kalvprojekt i Tanzania

Annons
Bild: Privat.

Sedan 1:a advent har Västerlövsta pastorat – med församlingarna Västerlövsta, Enåker och Huddunge – samlat in pengar till det så kallade Ko-kalvprojektet i Tanzania, som stöds av Svenska kyrkan. Projektet innebär att en dräktig kviga inköps och överlämnas till en fattig familj, som efter kalvningen inte bara får tillgång till näringsrik föda genom mjölken, utan även kan få inkomster genom försäljning av mjölk. Inkomsterna kan förökas genom att till exempel köpa in några höns och börja producera ägg. Den första kalven återlämnas till projektet som betalning.

Det har visat sig att familjerna som deltar i projektet blivit inspirerade att finna ett nytt sätt att öka inkomsterna. Vid intervjuer med familjer som deltar i projektet framgår att det mest betydelsefulla är, att man har råd att låta barnen gå i skola. I andra hand kommer möjligheten att kunna få äta sig mätt och bygga sig ett riktigt hus, i stället för det ruckel man bott i tidigare. Tillvaron förändras totalt för familjemedlemmarna och i förlängningen för hela byar.

Men för att få ta emot en ko måste familjen genomgå någon form av undervisning. Man får bland annat lära sig att sköta en ko och kalv, att odla olika grödor, att kompostera och gödsla och att ta ekonomiskt ansvar.

I Enåkers kyrka hölls den 13 mars en konsert, med pastoratets alla såväl barn- som vuxenkörer till förmån för Ko-kalvprojektet .

Den 6 april besöktes församlingsaftonen i Västerlövsta av Lennart Andreasson från Svenska kyrkans internationella avdelning, där han ansvarar för Östafrika. Han var nyss hemkommen från Tanzania, där han rest runt i byar, som deltar i Ko-kalvprojektet. Genom sitt berättande levandegjorde han den glädje och entusiasm som strömmade emot åhörarna via de bilder han visade.

Vid sitt besök i byn Mngeta i februari i år, visade byns kvinnor sin uppskattning genom att till Lennart Andreasson överlämna en matta, som de vävt av strimlade och färgade palmblad. I de övre hörnen hade de sytt en svensk respektive en tanzaniansk flagga. Denna matta skänkte Lennart Andreasson till Västerlövsta pastorat, och vi kommer att vid olika tillfällen se till att mattan kommer till användning. Genom den har vi fått en underbar respons direkt från Tanzania och Ko-kalvprojektet.

Vid församlingsaftonen i Västerlövsta församlingshem böjds det på kalvost och lingonsylt, allt hemlagat. Samtidigt gjordes en insamling till projektet.

Insänt av Monica Psilander

På palmsöndagen den 17 april avslutades insamlingen till Ko-kalvprojektet.

Bild: Privat.

Mer läsning

Annons