Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkogårdsvandring

Annons
Gunilla Åkesson berättar om Oscar Berg från Törnesbo som var svärfar till Lina Sandell. Bild:  Hans Karlsson

Tärna Bygdegårdsförening har de senaste åren anordnat byvandringar för att sprida kunskap om bygdens historia men om också om Tärnabygden idag. I år ersattes denna med en kyrkogårdsvandring. Anders Lindberg och Gunilla Åkesson ledde vandringen som lockat cirka 50 personer trots att det blåste kalla vindar från Tärnabyängar in över kyrkogården.

Anders och Gunilla beskrev hur kyrkobyggnaden och kyrkogården förändrats över tiden men också hur traditionerna i samband med jordfästningar förändrats. Under rundvandringen beskrevs också öden och historien kring några av de personer vars gravstenar idag återfinns på kyrkogården.

En färgstark person i Tärnas historia var kyrkoherde Lund som verkade i Tärna under lång tid. En man med stark tro och starkt rättspatos som under frikyrkornas uppbyggnad i Tärna satte sig till sådant motvärn att saken uppmärksammades av biskopen.

Vandringen avslutades med att kyrkvaktmästare Ove Andersson visade den gamla likboden och församlingens gamla hästdragna likvagn som kunde utrustas såväl med medar som med hjul

Hans Karlsson

Gunilla Åkesson och Anders Lindberg.
Ove Andersson, kyrkvaktmästare i Tärna, informerar om den nu pågående gravinventeringen.

Mer läsning

Annons