Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långsiktigt arbete mot mygg vid älven

Länsstyrelsen Gävleborg har nu lämnat över sin rapport till regeringen om hur myggproblemet i Nedre Dalälven ska kunna hanteras på lång sikt och hur situationen också ska kunna förbättras.

Annons
Foto: Sandra Samppala

Samtidigt lämnade också Naturvårdsverket över sin rapport i samma fråga. Länsstyrelserna i Dalarnas och Västmanlands län samt Uppsala län har också deltagit i arbetet och ingår också i styrgruppen.

Även om det aktuella myggproblemet också fortsättningsvis kommer att bekämpas med det biologiska bekämpningsmedlet Bti så är det inte någon långsiktig lösning.

– Vi föreslår bland annat att det görs undersökningar av vilka effekter alternativa åtgärder kan ha på massförekomsten av översvämningsmygg. Det handlar exempelvis om frågor som har med vattenföring och skötsel av älvängar att göra, säger projektledare Anna-Carin Lundqvist vid länsstyrelsen Gävleborg.

– Länsstyrelserna i regionen är överens om att det är viktigt att den regionala landskapsstrategin drivs långsiktigt och att arbetet finansieras centralt med statliga medel, säger Anna-Carin Lundqvist.

Läs mer i måndagens SA.

Mer läsning

Annons