Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna sliter hårt  för liten lön

Arbetsbördan bara växer för dagens lärare. Men det är inget som syns i lönekuvertet. ”50 000 kronor i månaden skulle vara rimligt för allt jobb vi gör ”, säger Per Stuvemark, lärare i svenska och idrott på Ekebyskolan.

Annons
Ekebylärarna Eva Ljungström och Per Stuvemark tycker att lärarna är värda en betydligt bättre lön för allt jobb de gör.

Förr var läraryrket ett välbetalt statusjobb och allmänheten såg upp till dem som gav deras barn bildning och en god start i livet. Än i dag är läraryrket livsviktigt. Men till skillnad mot tidigare är lärarnas status låg och någon möjlighet att göra karriär eller klättra på lönestegen finns inte trots att arbetet är oerhört krävande.

– Ingångslönen för en högskoleutbildad lärare ligger i genomsnitt på 23 000 kronor. Lönespannet fram till pensionen sträcker sig sedan till 6 000 kronor ytterligare. Det är inte särskilt upplyftande att veta för lärare som sliter hårt och som har dragit på sig stora studielån som skall betalas, säger Ulf Westman, Lärarförbundets ordförande i Sala.

Han påpekar att det på senare år ställts allt högre krav på vad lärarna skall hinna med. Tiden för lektionsplanering har också fått ge vika för allt fler administrativa uppgifter.

– Från fackligt håll har vi sagt okej till detta under förutsättning att det finns tid till att utföra arbetsuppgifterna. Men så är inte fallet. I stället riskerar lärarna att bli utbrända. Många jobbar upp till 50-60 timmar i veckan. Normalt är en lärares arbetstid reglerad till 35 timmar på arbetsplatsen samt tio timmars förtroendetid, förklarar Ulf Westman.

Han påpekar att en enkätundersökning visar att många lärare, både yngre och äldre, inte är säkra på att de kommer att orka fortsätta jobba.

– Det måste bli en förändring där regeringen satsar på höjda statsbidrag. För kommunerna har inte råd att höja lönerna annars. Utbildningsminister Jan Björklund och finansminister Anders Borg säger sig vara positiva till skolsatsningar. Från Lärarförbundet har vi nu ett lönekrav på 10 000 kronor mer i månaden. Får vi inte igenom detta är det risk för ett läraruppror, säger Ulf Westman.

Läs mer i måndagens Sala Allehanda.

Mer läsning

Annons