Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majbrasa i Ransta

Annons
Lilla brasan tänds. Bild: Gunilla Rotter.

Till den kyliga, blåsiga valborgsmässoaftonen hade boulesektionen i PRO Ranstaorten, laddat för ortens gemensamma firande av vårens ankomst. Majbrasan var enormt stor och bestod av kvistar och annat brännbart material. Brandkåren var på plats. Kaffe och hembakat bröd var framdukat, varmkorvarna stod på kokning, godis låg portionerat i små påsar och lottförsäljarna stod redo.

Frågan var om ortsborna ville gå ut denna kylslagna kväll?

Vilken fråga, det var klart att de ville. Det kom drygt 300 personer i alla åldrar. Barnen var till att börja med mest intresserade av brandbilen och godiset, de vuxna av fikat, korven och lotterna.

Därefter dök en ny fråga upp. Skulle brandmännen ge klartecken att tända brasan, då det blåste så kraftigt? Nej, inte till att börja med, i stället gjorde de i ordning en liten brasa bredvid den stora. Efter ett tag lugnade blåsten ner sig och den stora mäktiga brasan kunde tändas och sprida värme.

När det började mörkna bjöds åskådarna på kvällens höjdpunkt. Dags för fyrverkeriet! Det var supervackert och saknade varken stjärnfall, fontäner, smatterkulor eller bengaliska eldar.

Efter applåder och visslingar till arrangörerna traskade alla hem till den sköna stugvärmen.

Insänt av Gunilla Rotter

Stora brasan är tänd. Bild: Gunilla Rotter.
Frusna arrangörer har dukat upp och väntar på besökare. Bild: Gunilla Rotter.

Mer läsning

Annons