Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många körde av vägen i snökaoset

Tisdagens snökaos orsakade ett 30-tal avåkningar utan personskador i Sala-Hebyområdet. För assistanskåren i Sala innebar detta mycket jobb i sämsta tänkbara väderförhållanden.

Annons
My Källgren och Hanna Asp försökte med gemensamma krafter få upp bildörren som täcktes av en halvmeter hög snövall.

-Jag har varit vaken precis hela natten. Sedan i går eftermiddag har folk åkt av vägen både i Morgongåva, Västerfärnebo, Salbohed, Sala och Tärnsjö.  Dessutom har en lastbil med släp lagt sig i Broddbo och en lastbil innehållande mjölk har åkt av i Evelundsrondellen. Lastbilen i Evelundsrondellen får nog ligga till i morgon om vi inte hinner med idag, säger bilbärgare Ove Lundin.

Han konstaterar att den första snön verkar komma som en överraskning för folk varje år och att de som hamnade i diket genomgående saknade vinterdäck på sina fordon.

-Men just den här gången var det extremt många avåkningar. De bilister som körde av i Ransta fick Västerås assistanskår ta hand om, säger Ove Lundin.

Snömängderna fick även andra konsekvenser. Tåg ställdes in, morgontidningsleveranser försenades och på många trottoarer låg stora snövallar kvar långt in på förmiddagen innan snöröjarna hann ifatt. I Sala får tio centimeter snö komma innan det behöver plogas. I Västerås däremot räcker det med fem centimeter.

Salabon My Källman fick kämpa för att ta sig in i sin Honda och ändra p-skivan då bilen blivit helt insnöad i p-rutan på Rådhusgatan.

-Jag ställde bilen här vid 02-tiden i natt och det var inte plogat då heller, sade My Källman, innan hon och kompisen Hanna Asp tog i med full kraft och använde den blockerade passagerardörren som skyffel för att försöka jämna ut den tunga snödrivan som tog emot. 

Läs mer om snöovädret  i fredagens SA.

Mer läsning

Annons