Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesmärken runt Jugansbo

Annons
Informationstavla om Stånggången från Sagån vid Kyllinge kvarn till Lovisebergsgruvan i närheten av Hillingen. Denna skylt är sponsrad av Sivert Nord.Bild: Leif Lindstedt

Fornminnen och andra minnesvärda platser kommer att göras mera tillgängliga i trakten kring Jugansbo. Som ett resultat från en hembygdscirkel som pågått i många år, faktiskt i flera generationer, kommer det att placeras ut skyltar som markerar och berättar om dessa forminnen.

Skyltarna refererar till Riksantikvariets diarienummer, och texterna är hämtade från Riksantikvariets hemsida som ibland kompletterats med ytterligare information och bilder. Fram till nu har ett 15-tal tavlor satts upp och ytterligare tavlor är färdiga att monteras.

Varje tavla har sponsrats av enskilda personer, och det framgår också vilken som är sponsor för respektive tavla. Det kommer dock att krävas att hitta ytterligare sponsorer, för att få alla platser markerade med en tavla som är värd att uppmärksammas.

För att skydda informationen har tavlorna konstruerats så att det går att fälla ner en skyddande del för att läsa text och eventuellt bild. Förhoppningen är att de därmed skall klara väder och vind under lång tid.

Tavlorna är placerade så att de skall vara lätta att se från vägen, och att det sedan av texten skall framgå var i naturen det skall gå att finna det föremål som tavlan ger information om.

En karta är under framtagning som visar var skyltarna är placerade.

Leif Lindstedt

Mer läsning

Annons