Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggbekämpningen kan utebli i år

Egentligen borde myggbekämpningen vara igång. Men i år kanske det inte blir någon. Myggbekämparna har inte tillräckligt med pengar.

Annons
Foto: Patrick Sörquist/Scanpix

– Det är helt omöjligt att genomföra myggbekämpning nu, säger Jan Lundström, som leder bekämpningen.

Han är besviken på regeringen som gett tillstånd bekämpningen, men villkorat den på ett mycket tufft sätt. För att få genomföra bekämpningen måste tre krav uppfyllas. Det första handlar om att använda kläckfällor, det andra om att mäta förekomsten av stickmyggor med cdc-fällor och det tredje om att genomföra mätningar på vattenkemiska och vattenfysikaliska ämnen samt att mäta temperaturer. Fällorna är mycket dyra och att få ut dem i översvämmade områden är nästan omöjligt.

– Jag säger good luck till den som ska ut i de översvämmade områdena och bära alla fällor. För cdc-fällorna krävs dessutom stora stolpar. Det går inte att genomföra och det är väldigt dyrt.

På grund av det här blir projektet två miljoner kronor dyrare.

– Regeringens beslut är helt orimligt, det går inte att följa det. Det här handlar om att fördubbla personalstyrkan och göra väldigt stora investeringar för att köpa in fällor. Vi måste också ha ett ton torr-is per vecka och enorma mängder batterier för att driva projektet. Då blir det helt omöjligt att genomföra myggbekämpning, säger Jan Lundström.

Kraven kommer från en rapport gjord av två forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Jan Lundström menar att det finns otaliga fel i den, eftersom forskarna inte är experter på området. Enligt honom har också forskarna sagt att rapporten är mer en idéskiss, inte alls menad för att villkora myggbekämpningen.

– Forskarna var minst sagt förvånade när den hade tagits, de skulle bara komma med förslag, eftersom Naturvårdsverket inte bara vill gå på det vi säger.

Nu har Nedab, Nedre Dalälvens utvecklingsbolag, överklagat ärendet till Mark- och miljödomstolen. Miljöminstern Andreas Carlgrens pressekretetare Lennar Bodén menar att det är Nedab som stoppat bekämpningen genom att överklaga.

– Det är ju en fråga för bolaget, om man ansöker om att få genomföra sån här bekämpning måste man följa villkoren. Regeringens avsikt har varit att fortsatt bevilja tillstånd, men det är också förenat med att det måste följas upp, säger han.

Mer läsning

Annons