Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationaldag på Väsby Kungsgård

Annons
Adamskören under ledning av Margareta Alkstål. Bild: Leif Lindstedt.

Nationaldagsfirandet på Väsby Kungsgård i Sala drog över 300 besökare. I det strålande vädret hälsades de välkomna av Sala Hembygds- och Fornminnesförenings ordförande Ulla-Britt Holmér. Det är Sala Hembygds- och Fornminnesförening som sedan början av 1970-talet står som värd och arrangör av Sala kommuns officiella firande av nationaldagen.

En fanborg som enligt traditionen utgörs av de politiska partierna i kommunfullmäktige, inledde klockan 18 firande under ackompanjemang av Sala blåsorkester ledda av Per Nestor.

Därefter bjöd Sala Blåsorkester och Adamskören med Margareta Alkstål på varsitt mycket uppskattat uppträdande.

Årets högtidstalare var Salahistorikern Bob Engelbertsson som tog med besökarna på en intressant historieresa från 1916 då Svenska Flaggans Dag instiftades, fram till dagens nationaldagsfirande med helgdag. Talet blev mycket uppskattat av åhörarna.

Som avslutning blev det premiärvisning på Sala församlings deposition, tavlan ”Wilhelm von Schwerin på sitt dödsläger”, Wilhelm von Schwerins värja samt en kanonkula. Depositionen överlämnades av kyrkoherde Lasse Svedberg. Bland besökarna var intresset mycket stor att se museets nytillskott och trängseln var stor inne på kungsgården.

Denna deposition tror Sala Hembygds- och Fornminnesförening ska bli ett nytt dragplåster till museet.

Många av besökarna dröjde sig kvar långt efter arrangemanget avslutas, för att njuta av de trevliga omgivningarna på Väsby kungsgård.

Insänt av Elin-Catrin Johansson

Nu inleder styrelsen för Sala Hembygds- och Fornminnesförening arbetet inför midsommarfirandet. Vi inleder redan kvällen innan med att binda kransar och klä midsommarstången. Till det och till själva midsommarfirandet är alla såklart hjärtligt välkomna.

Som vanlig lockar nationaldagsfirandet många besökare till Väsby kungsgård. Bild: Leif Lindstedt.
Årets högtidstalare Bob Engelbertsson. Bild: Leif Lindstedt.
Kyrkoherde Lasse Svedberg tillsammans med Sala Hembygds- och Fornminnesförenings ordförande Ulla-Britt Holmér. Bild: Leif Lindstedt.

Mer läsning

Annons