Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rättspsyk invigt

Nio år efter den första diskussionen om en ny rättspsykiatrisk enhet i Västmanland invigdes på onsdagen nya rättspsyk på Nybo i Sala. "Nio år, det är som en graviditet i kubik", konstaterade landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S) innan hon klippte invigningsbandet.

Annons
Landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström  fick hjälp att hålla i rättspsyks invigningsband när det var dags att klippa.

Cirka 150 invigningsgäster hade på onsdagsmorgonen tagit sig till den nya rättspsykiatriska kliniken på Nybo för att äta snittar, skåla och vara med om det historiska ögonblicket då den nya rättspsykiatriska kliniken förklarades officellt invigd.

Verksamhetschef Carl-Göran Carlsson tackade alla som deltagit i planeringen och uppförande av kliniken, som i dag är Sveriges modernaste. Särskilt tack riktade han till rättspsykiatrins it-och säkerhetssamordnare Helena Andersson som varit med under hela resans gång och som lagt ner ett enormt jobb.

- Det är mycket planering och många timmars jobb som ligger bakom det här bygget och det är många som de senaste dagarna ställt frågan, "Blev det som ni tänkte". Då säger jag att det blev det, tror jag! För även om vi inte vet än så har vi fått lokaler som gör att vi kan bedriva en en effektiv vård i en god och säker arbetsmiljö, påpekade Carl-Göran Carlsson.

Landstingsdirektör Monica Berglund sade att den nya rättspsykiatriska kliniken är en viktig milstolpe för landstinget.

- Och inte bara för oss utan för rättspsykiatrin i hela Sverige. Vi skall vara stolta, påpekade hon.

Landstingsstyrelsens ordförande, Denise Norström, som dagen till ära fick klippa invigningsbandet, berättade att hon som nybakat landstingsråd med ansvar för fastighetsfrågor fick åka till Sala när det var klart att nya rättspsykiatriska lokaler skulle uppföras i vår kommun.

-Det var en nyttig upplevelse och sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna, sade Denise Norström och kallade de nio åren för en "graviditet i kubik".

Mer läsning

Annons