Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya samtal och brev ledde till granskning

Hela Människan i Sala-Hebys ekonomi har granskats för 2010. Detta sedan anonyma brev och samtal kommit till riksorganisationen.

Annons

I höstas sammankallade generalsekreteraren för Hela Människans riksorganisation, Frank Åkerman, samtliga 28 huvudmän för Hela Människan i Sala-Heby till ett möte. Bakgrunden var att det under en längre tid kommit telefonsamtal och brev, både signerade och anonyma, om hur verksamheten skötts efter det att Arne Persson och Eva Dahlén Persson lämnat sina tjänster.

Enligt Frank Åkerman skulle informationen ha handlat om att personalen mådde dåligt i både Sala och Heby sedan styrelseordförande Roger Asp gått in som tillförordnad verksamhetsledare. Det fanns också påståenden om att allt inte stod rätt till ekonomiskt.

– Allra främst var det stökigt i Heby. Så när vi fick dessa signaler, från både enskilda och anställda, ansåg vi att huvudmännen måste informeras, säger Frank Åkerman.

Du sammankallade huvudmännen efter dessa brev och samtal. Varför sammankallades inte huvudmännen sommaren 2009 efter Salapersonalens brev?–Jag har hört talas om det där brevet men har inte läst det. Styrelseordföranden ville inte lämna ut det till mig.

Styrelseordförande har sagt till undertecknad att han var angelägen om att du skulle läsa brevet och att han därför skickade brevet direkt hem till dig.–Jaså??? Jaha, men jag har inte fått något brev i alla fall.

Vem informerade dig om brevet då?– Det gjorde Eva Dahlén Persson.

För att rentvå den nuvarande verksamheten har Hela Människans styrelse efter huvudmannamötet valt att bli granskad. Revisionsfirman Ernst Young har gjort en revision för de första nio månaderna av 2010. Revisionsrapporten, som nu är klar, och som SA tagit del av, visar att ekonomin varit helt i sin ordning under hela den tidsperioden.

Thomas Ekman, som bland annat suttit som vice ordförande i Oskarshamns socialnämnd, är sedan sex veckor tillbaka ny verksamhetschef för Hela-Människan i Sala-Heby. Han påpekar att det inte råder någon psykosocial misär bland personal och deltagare, vare sig i Sala eller Heby.

– Däremot finns det en trötthet efter allt som varit. Men det där får styrelsen ta tag i. Jag vill blicka framåt, bry mig om de här människorna och få till ett positivt lagarbete, säger Thomas Ekman.

Han påpekar att han gärna ser en tvåvägsinformation till styrelsen i framtiden och att regelbundna kvartssamtal därför kommer att hållas med personalen.

–Jag tänker också ha en väldigt tät kontakt med arbetsförmedlingen, försäkringskassan och andra myndigheter, säger Thomas Ekman.

Mer läsning

Annons