Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vittnesmål kanfria dömd kassör

Nya uppgifter om hur en före detta verksamhetsledare vid Hela Människan i Sala, gav instruktioner om att personalen inte behövde slå ut dagskassan, kan ge en dömd Salakvinna upprättelse. Kvinnan dömdes mot sitt nekande för grov förskingring i början av det här året.

Annons

Salakvinnan, som är i 60-årsåldern, hade arbetat åt Hela Människan i Sala-Heby i flera år när hon i mars 2008 polisanmäldes för att ha stulit sammanlagt 94 066 kronor. Penningstölderna skulle ha skett vid tio tillfällen under åren 2006 och 2007.

Att intäkter från föreningens secondhandverksamhet i Sala-Heby bokförts korrekt på intäktskontot, men felaktigt redovisats som en kostnad på kontot för pensionsförsäkringar i stället för på kassakontot, upptäckte en redovisningskonsult när bokslutet gjordes för 2007.

Salakvinnan, som var ansvarig för Hela Människans bokföring, nekade dock till att hon skulle ha stulit pengarna. Däremot medgav hon att hon medvetet bokfört beloppen på kontot för pensionsförsäkringar eftersom handlingarna måste vara i ordning till styrelsemötena.

Vid tingsförhandlingen berättade den nu villkorligt dömda kvinnan också anledningen till att hon felaktigt bokförde beloppen. De igenklistrade kuvert, som dagskassan levererades i, var ibland helt tomma. Pengarna som saknades skulle ”personalen” ha fått låna. När hon frågade Hela Människans dåvarande verksamhetsledare i Sala vad hon skulle göra med de saknade beloppen, skall hon ha fått till svar att pengarna skulle komma in dagen därpå eller senare. Med det svaret tyckte hon inte att de saknade pengar var hennes ansvar.

Verksamhetsledaren, som var ett av två vittnen från Hela Människan vid rättegången sade dock att den anställda aldrig nämnt något om tomma dagskassekuvert och att om han fått höra något sådant skulle han ha utrett saken.Det andra vittnet, som vid brottsupptäckten var ansvarig för Hela människan i Heby, hade dessutom berättat i polisförhören att kvinnan skulle ha erkänt stölden för henne.

Inför den väntande hovrättsförhandlingen har dock nya uppgifter framkommit som väger tungt till den dömda kvinnans fördel. Polisen vid ekoroteln har förhört flera nya vittnen som berättat om fortsatt stora brister i kassarutinerna efter att deras arbetskamrat polisanmälts. Trots att flera ur personalen hade stor kassaerfarenhet och påpekade att dagskassan från Salas secondhandverksamhet måste slås ut varje dag, skall deras chef ha sagt att det inte behövdes.

När SA ringer upp Salakvinnans offentliga försvarare, Lars Jähresten, bekräftar han att hovrättsförhandlingen skjutits upp på grund av att flera nya polisförhör gjorts.

– Jag kommer att kräva i hovrätten att min klient blir frikänd. Hon har aldrig stulit några pengar och att hon skulle ha gjort ett sånt erkännande stämmer inte. Däremot har hon erkänt att hon bokfört fel, men det är inte bokföringsbrott som hon åtalats för utan grov förskingring. Alltså skall hon gå fri, säger Lars Jähresten.

Han tillägger att han skulle bli förvånad om inte misstankar riktas mot något annat håll om hans klient blir frikänd.

– I ett sånt läge ser jag det som självklart att åklagaren inleder en ny förundersökning. Pengarna är ju fortfarande borta, säger Lars Jähresten.

Mer läsning

Annons