Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenig domstoldömde kassör

Hovrätten anser att den kvinnliga före detta kassören vid Hela Människan i Sala-Heby är skyldig till brott. Men två nämndemän var av en helt annat uppfattning. De ville att åtalet om grov förskingring skulle ogillas.

Annons

I onsdags föll Svea hovrätts dom mot den före detta kassören vid Hela Människan i Sala-Heby, som tidigare dömts till villkorlig dom och 94 066 kronor i skadestånd för grov förskingring.

När rättegången ägde rum i hovrätten den 2 februari i år berätttade kvinnan, som förnekar brott, att det ibland saknades pengar i dagskassekuverten och att hon efter att ha påtalat detta för den dåvarande verksamhetsledaren vid Hela Människan i Sala, satte upp de saknade beloppen som en kostnad på kontot för pensionsförsäkringar. Anledningen var att papperna måste vara i ordning till styrelsemötet. Som självlärd på bokföring visste hon inte då att det fanns något som hette differenskonto.

Fem nya vittnen vittnade också till den anklagade kvinnans fördel. De trodde inte att hon tagit pengarna då det rådde en bristande kassakontroll i verksamheten och dagskassorna hanterades av många personer innan de slutligen bankades. I bland hände det också att dagskassor lades undan i ett köksskåp eller i ugnen.

Hovrätten skriver i sin dom att utredningen i en del av åtalet inte motbevisar att det ibland saknades pengar i dagskassekuverten. Därför kan det inte uteslutas att kvinnan av okunskap och i en stressad situation bokfört dagskassebeloppen i syfte att dölja detta, trots att det inte var hon som tagit pengarna.

När det gäller de 67 080 kronor som kassören enligt egna uppgifter tagit emot och räknat, anser dock hovrätten att kvinnan inte kunnat ge en bra förklaring till varför hon även bokfört dessa pengar som en kostnad på kontot för pensionsförsäkringar. Mot den bakgrunden döms kvinnan åter för brott. Och även om summan är mindre än den ursprungliga på 94 066 kronor så skall förskingringen betraktas som grov. Skadeståndet sänks till de felaktigt bokförda 67 080 kronorna.

Domen avkunnades dock av en oenig hovrätt. Två nämndemän var av skiljaktig mening och ansåg att utredningen visat att andra personer än kassören kan ha tagit de saknade pengarna då flera i föreningen haft tillgång till dem. Att bokföringen varit felaktigt betyder inte heller att kvinnan tillägnat sig beloppen. Nämndemännen ville därför ogilla åtalet i sin helhet.

Försvaret har nu tre veckor på sig att överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen.

Mer läsning

Annons