Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påsklexikon för kluvna

Att fira jul går ju an. Julklappar och Kalle Anka är ju givna. Liksom, nästan, julottan. Värre är det med påsken. Visst, det är en kyrklig högtid. Men för oss som den kyrkliga traditionen inte biter så hårt på är påsken lite splittrad. Inte lika lätt och given som julen.

Annons
Bild: Bo Svärd.

Påsktraditionerna verkar vara lika många som det finns familjer. Själv minns man med glädje sin barndoms påsktradition då morsans städrock, sjal och läppstift kom väl till pass. Vips hade man förvandlats från pojke till påskkäring.

Med en kaffepanna gick man runt i gårdarna och hotade sjunga för sällskapet innanför dörrarna. För det mesta hann de tunga femöringarna och godiset droppat ner i kopparpannan innan sången klingat fram. Som tack lät man ett självkomponerat påskkort trilla ner på dörrmattan. Fortfarande håller väl traditionen med påskkäringar i sig. Men det finns, som sagt, så många andra. Påskfirandet är en produkt av inflytande från vitt skilda håll. Under århundradenas lopp har stoff från olika kulturer vävts samman, och gett upphov till den brokiga gobeläng av seder och bruk som påsken nu utgör. Så när vi nu firar som mest intensivt kan kanske ett litet påsklexikon vara på sin plats:

Äggätarhelgen

Någon har räknat ut att vi under påsken smäller i oss cirka sex miljoner ägg i timmen, och lite frosseri hör helgen till.

Risningseden

Förr varade ju fastan i sex veckor och påsken blev startskottet för riktig mat igen.

Det skulle svida i skinnet på den risade för att påminna om Jesus lidande. Utfördes alltså på långfredagen.

Långfredagen har för övrigt haft många traditioner. För inte så länge sedan var en av de viktigaste traditionerna att allt skulle liga nere och hållas stängt.

På det annars så glada och radikala 1960-talet var det stört omöjligt att ens få sig en grillad special vid korvkiosken.

Inte ens bensin gick att köpa till bilen, och den enda kanalen på TV, sände stillsamma och dötråkiga program. Det var ju på långfredagen som Jesus led mest och då skulle också alla andra lida. Som till exempel en mycket gammal sed:

Ärtor i skorna

Detta skulle ge ett intryck av den svåra och smärtsamma väg Jesus hade vandrat. Men det går att krypa runt den här seden – det berättas om en man som kokade ärtorna innan han stoppade dem i skorna.

Klä sig i sängen

Det skulle man också göra på långfredagen, och särskilt viktigt var att man tog på sig skorna i sängen. Steg man barfota på golvet skulle tårna slås sönder under den kommande sommaren.

Trampa på eggjärn

Borde man däremot göra. För den som gjorde så, slapp att skära sig under året som kom.

Påskbrev

Ska skickas till varandra. Förr gällde det i synnerhet mellan fästfolk eller mellan ungdomar, av båda könen, som hoppades bli festfolk.

Arbetsförbud

Rådde förr under hela påskveckan. Tyvärr också det en sed som mer och mer börjar dö ut.

Påskpuss

Insänt av Jan-Erik Eriksson

Här har alla möjlighet att ta de chanser som dyker upp. Lär vara fritt fram så länge påsken varar.

Mer läsning

Annons