Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer finns på ny askgravlund i Sala

Kistgravplats, urngravplats och plats i minneslunden är de begravningstyper som finns i Sala i dag. Men i framtiden skall även askgravplats och askgravlund kunna erbjudas.

Annons

– Planer finns redan på att kunna erbjuda dessa alternativa gravsättningar. Men när och var är för tidigt att säga, kyrkogårdschef Göran Fransson.

En askgravplats har plats för högst två gravsättningar och är ett mellanting mellan en minneslund och en urngrav. Vid gravsättning i en askgravplats får de anhöriga vara med och graven är inte anonym.

– Däremot står kyrkogårdsförvaltningen för skötseln av gravplatsen i 25 år. Det är inte tillåtet för gravrättsinnehavaren att plantera en rabatt. Däremot får snittblommor och ljus sättas på graven, berättar Göran Fransson.

En askgravlund är en variant av minneslund. Platsen för nedsänkning av askan markeras inte, men asklunden har ett minnesmonument där de begravdas namn anges.

Minneslund

1600 avlidna ligger i minneslunden på Nya kyrkogården.

Gravsättning av aska ska ske senast inom ett år efter kremeringen.

När askan läggs i minneslunden får inte de anhöriga närvara. Var den avlidnes aska, som ligger i nedbrytbar plast, grävs ner finns inte skrivet någonstans. Däremot står den avlidnes namn med i gravboken.

Aska som läggs i minneslunden fraktas i kartonger från krematoriet och förvaras under gravkapellet och i Stillhetens kapell. Askan efter avlidna grävs alltid ner i jorden, dock inte under tider då det är tjäle i marken.

Mer läsning

Annons