Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar förnya inbrott i villor

Var vaksamma, lås dörren och behåll lamporna tända när ni lämnar hemmet. Det är Salapolisens råd då flera villainbrott kan vara på gång. I måndags kväll bröt sig tjuvar in i en villa på Turboområdet.

Annons

Det senaste månaderna har det varit relativt lugnt på inbrottsfronten i Sala kommun. Men nu har det uppenbarligen vänt.

–Det har varit tio bilinbrott på tio dagar och även inbrott i villor, säger polisinspektör Mikael Lundqvist vid länskriminalen i Sala.

Någon gång mellan klockan 17 och 19 i måndags bröt sig tjuvar in i en villa på Skyttegatan på Turboområdet. När fastighetsägaren kom hem var det tillrört i huset och flera tusen kronor i kontanter, silverbestick och smycken, därav flera i guld, hade stulits.

– Ett fönster i hallen hade brutits upp vid inbrottet. Vi är mycket intresserade av att få in iakttagelser från vittnen som befann sig på Turboområdet mellan 17.00 och 19.00 i måndags kväll. Två manspersoner skall ha varit synliga i området då, säger Mikael Lundqvist.

Ett liknade inbrott skedde på Furuvägen i Sätrabrunn i torsdags. Även då hade gärningsmännen rört till ordentligt i huset i sökandet efter stöldbegärligt gods.

– Där hade verandadörrens handtag och hakar till fönster brutits sönder. Även vid det inbrottet stals smycken men också mobiltelefoner och alkohol.

Om gärningsmännen är de samma vid villainbrotten, eller om de också har något med bilinbrotten att göra, vet inte polisen. Det man vet är däremot att flera personer som avtjänat fängelsestraff, och som tidigare dragit upp brottsstatistiken, nu är ute på gatorna igen.

–Våra misstankar leder i en viss riktning när det gäller de här brotten. Och så länge ingen gripits kan vi nog räkna med fler inbrott, säger Mikael Lundqvist.

För att inte underlätta för tjuvarna uppmanar polisen nu allmänheten att se om sitt hus innan man lämnar det.

–Ställ inte undan saker så det ser ut som ingen är hemma, sätt på radion och ha lamporna tända inomhus när ni går någonstans. Ha också dörren låst, både när ni är hemma och går bort, säger Mikael Lundqvist.

En annan uppmaning är att man skall vara vaksam om man ser personer eller något annat i sitt bostadsområde som verkar misstänkt.

–Då ringer man polisen. Och har man vittnesuppgifter från inbrotten ringer man direkt till mig. Det går bra att ringa på tipstelefon 0224-54107, eller direkt till mig på 54127, säger Mikael Lundqvist.

Mer läsning

Annons