Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapp försvarartiggeribeslutet

Salapolitikernas beslut att förbjuda tiggeri väckte stor uppmärksamhet under skärtorsdagen. Kommunalrådet Per-Olov Rapp (S) medverkade i radions Studio Ett och försäkrade där att det i sammanhanget inte förts diskussioner om nationalitet eller etnicitet.

Annons
Per-Olov Rapp.

- Och det handlar inte om att kriminalisera fattigdom, sade han.

Han fick mothugg av Miljöpartiets Maria Ferm, som menade att det är fel att förbjuda symptomen när man vill bekämpa fattigdomen.

- Om någon är offer för människohandel får den det ännu värre på det här sättet, sade Maria Ferm, som beklagade att hennes parti lokalt ställt sig bakom förbudet.

SA har talat med Salas närpolischef Agneta Kumlin, som säger:

- Jag har själv inte sett förslaget till ändring av ordningsföreskrifterna. Det formuleras ju av kommunen. Men jag har förstått att syftet är att förbjuda tiggeri där människohandel är inblandad och på det viset välkomnar jag det.

Hon fortsätter:

- Människohandel är är mycket svår att upptäcka och ett sådant här förbud ger polisen rätt att ställa frågor. Men man måste förstås vara vaksam så att det inte inkräktar på andra lagar. Vi måste sätta oss ner och diskutera hur förbudet ska tolkas, säger Agneta Kumlin.

Mer läsning

Annons