Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Bothin får 230000 kronor

”Nu är det bara att lägga skiten bakom sig”, säger Rolf Bothin efter förlikningen med Sala sparbank. Han får 80 000 kronor av banken och 150 000 kronor tillbaka från Skatteverket.

Annons

För att ta det från början så sålde Rolf Bothin sin hästgård vid Tärna kyrkby söder om Sala för tre år sedan. Köpeskillingen blev 3,8 miljoner kronor.

Men handläggaren på banken skrev av misstag fel på en siffra, försäljningspriset blev 2,8 miljoner kronor, alltså en miljon mindre än det verkliga priset.

Som följdeffekt blev den summa som Bothin skulle betala i skatt totalt fel.

Sedan Bothin satt in en kvarts miljon kronor på sitt skattekonto, meddelade Skatteverket att deklarationen var färdigbehandlad.

Efter ett och ett halvt år upptäckte Skatteverket bankens misstag. Bothin eftertaxerades med 224 000 kronor. Han fick också betala skattetillägg och dröjsmålsränta på drygt 30 000 kronor. Han tvingades ta ett lån på 255 000 i en annan bank vilket innebar stora räntekostnader.

Under tingsförhandlingarna ville Sala sparbank ha en förlikning och var villig att betala 60 000 kronor. Bothin ville ha 100 000 men till slut hamnade summan på 80 000 kronor.

Rolf Bothins juridiska ombud rådde honom också att, för säkerhets skull, låta Skatteverket göra en förnyad granskning av deklarationen.

– Sala sparbank hade missat att göra avdrag för en utbyggnad och ett markköp. Så nu får jag även tillbaka 150 000 på skatten, säger Bothin nöjt.

Mer läsning

Annons