Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så klär du midsommarstången

Vännerna är samlade, sillen och nubben står på bordet.
Nu saknas bara midsommarstången och ringdanserna för att midsommarfirandet ska vara komplett.
Sala Allehanda visar hur du enkelt klär din midsommarstång.

Annons

Utländska besökare brukar bli förundrade över det svenska midsommarfirandet. Att se vuxna personer skutta runt som grodor kring en underligt klädd stång kan få den mest öppensinnade turist att ifrågasätta svenskarnas förstånd. Men för oss är midsommarstången och ringdanserna på midsommarafton lika naturligt som jultomte och julklappar på julafton.

Enligt historikern Mai Fossenius inspirerades den svenska midsommarstången av en tysk tradition där man pyntade med löv och grönt vid festliga tillfällen, och som blev populär i Sverige under 1300-talet. Stångtraditionen finns också i de svenskspråkiga områdena i den finländska skärgården. I Finland, Norge och Danmark är det tradition med midsommareld i stället för stångresning.

Den vanligaste midsommarstången har en horisontell bom, så att den får formen av ett kors, med en krans fästad längs ut på varje arm. Stången täcks helt med björklöv som dekoreras med blommor. Utseendet på installationen varierar både lokalt och regionalt.

Så här gör du för att klä din midsommarstång.

Det här behöver du:

1. Arbetskraft.

Att klä en midsommarstång själv är både trist och svårt. Två personer behövs, men ju fler desto roligare.

2. Tid.

Det tar tid att klä en midsommarstång. Räkna med en och en halvtimmes arbetstid, beroende på hur stor den ska vara. Ett tips är att göra jobbet dagen innan midsommarafton.

3. Utrustning:

Två stadiga pålar, varav den ena bör vara lite längre än den andra. Traditionen säger att stommen ska vara av gran och att den längsta pålen ska var vara minst 34 alnar (lite över 20 meter). Men vilka storlekar som passar ens eget midsommarfirande bestämmer man själv.

Björkris eller annat grönt att pryda den ganska trista stommen med.

Blommor. Främst att använda till kransarna, och eventuella girlanger, men även att pryda stommen med. Ståltråd eller ett starkt snöre att binda samman med.

Hammare, såg, spik, sax/avbitartång, samt ett spett eller dylikt för att göra ett hål i marken med.

Så här gör du:

1. Spika ihop ett kors. Mät på marken så att korset inte väger över på ena sidan.

2. Klä stången med björkriset och lite av blommorna. Till det behövs en person som lägger på ris och en som binder fast.

3. Gör kransarna. Två är standard, men inget hindar att man har fler. För att få hållbara och stadiga kransar kan du blanda björkris och blommor.

4. Gör ett hål i marken.

5. Res stången och börja festen.

Mer läsning

Annons