Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska gruvan bli lönsam

Antalet besökare ska ökas med 20 procent fram till 2014 och dubbleras till 2024 då Sala firar 400 år som stad. Bland annat på det viset ska Sala silvergruva göras lönsam.
– Vi tror på det här, säger Lena Hjelm-Wallén, ordförande i gruvans styrelse.

Annons

I november i fjol begärde kommunfullmäktige att gruvans ledning skulle göra en handlingsplan. Den är nu klar.

– Vi har haft mycket av det här klart för oss tidigare. Det är väl inget revolutionerande nytt. Men det är bra att det nu blir nedtecknat. Personalen har lämnat en hel del idéer om hur vi ska gå vidare.

Något som haft stor del i de årliga miljonunderskotten för Sala silvergruva AB är det kostsamma underhållet av alla gamla byggnader på gruvområdet. Styrelsen vill nu slippa ansvaret för fastigheterna för att kunna koncentrera sig på gruvans kultur- och turismverksamhet, den så kallade kärnverksamheten.

– Det är ju det vi är bäst på.

En fastighetsutredning, som ska vara klar under 2011, är redan på gång med sikte på att ägandet och förvaltandet av fastigheterna ska tas över av Sala kommun eller annan aktör.

–En stor del av de kommunala tillskotten genom åren har gått till underhåll av alla fastigheter. Men även om kommunen skulle ta över skötseln av dem behöver vi nog ett visst kommunalt bidrag även i fortsättningen, säger Lena Hjelm-Wallén.

Läs mer i fredagens SA

Mer läsning

Annons