Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se över arvet medan du lever

”Skriv ett testamente om du är sambo eller om du är gift och har särkullbarn. Då behöver det inte bli problem den dag det är dags för en bouppteckning”. Det rådet ger Salaadvokaten Lars Östenson.

Annons
Lars Östensson vet att bouppteckningar kan innehålla otrevliga överraskningar. Foto: Terese Ahlin

Vissa saker skjuter vi gärna upp, andra saker är så jobbiga att tänka på att vi helst inte vill ta itu med det alls. Döden kan vara just en sådan sak. Men genom att se om ditt hus medan du fortfarande lever och orkar, kan du bespara dina anhöriga många problem den dag du inte längre finns.

Salaadvokaten Lars Östenson har 40 års erfarenhet av bouppteckningar. Han vet att anhöriga inte sällan råkar ut för otrevliga överraskningar när inget finns skrivet och lagen måste ha sin gilla gång.

– Det blev enklare att göra bouppteckningar när arvsskatten togs bort. Men samtidigt lever vi i ett samhälle med många olika familjebilder, säger Lars Östenson.

1988 genomfördes en lagändring som innebär att maken/makan tar hela boet om det bara finns gemensamma bröstarvingar. Dessa får vänta på sitt arv tills båda föräldrarna avlidit. Har någon av makarna barn som inte är gemensamt, så kallade särkullbarn, har särkullbarnet rätt att ärva sin förälder direkt. Det kan innebära att styvföräldern måste lösa ut särkullbarnet från bostadshuset eller flytta från fastigheten.

–Men styvföräldern kan skyddas, så att särkulllbarnet bara får ut sin laglott, tills båda makarna är döda. Men för det krävs det ett testamente, förklarar Lars Östenson.

En annan lösning är att få särkullbarnet att avstå hela sitt arv tills dennes förälders maka eller make också avlidit. Men det kan å andra sidan innebära att det inte finns en krona att hämta för särkullsbarnet när det är dags för bouppteckning.

–Den efterlevande i äktenskapet gör ju vad den vill med pengarna så det finns inga garantier för en sådan lösning om man är särkullbarn, säger Lars Östenson.

När det gäller sambolagen så är man mer oskyddad än om man är gift. Är du sambo utan barn och partnern avlider är det föräldrarna till den avlidne som ärver. Finns det inga föräldrar ärver syskon eller i nästa led syskonbarn.

–  Sambolagen innehåller inga arvsregler utan det talas då om delning av bostad och bohag. Vill man känna trygghet som sambo är mitt råd absolut att man skall se över vem som äger vad och skriva ett testamente. För står till exempel huset bara på den avlidne i en samborelation, och det inte finns bröstarvingar, är det den avlidnes släktningar som ärver huset.

Något annat som är viktigt är att se över vilka försäkringar man har och vem man vill skall vara förmånstagare till dem. Ju yngre personen är när den avlider, desto större är beloppet som betalas ut.

Vad gör man om man inte vill att barnen skall ärva? Det kan ju finnas en svärdotter eller svärson som man inte vill skall gå tillgång till ens egendom eller pengar?–Då kan man genom ett testamente se till att arvet till barnet blir en enskild egendom. Då har inte den som dotter eller sonen är gift med rätt till arvegodset. Man kan också skriva arvet direkt på barnbarnen, säger Lars Östenson.

Han påpekar att lagarna finns där när inget annat gäller men att varje människa har rätten att lämna sitt arv till vem man vill eller var man vill, bara det finns skrivet. En bröstarvinge har dock alltid rätt till sin laglott.

Vad gäller om den avlidne har skulder som är större än tillgångarna och bor i en hyresrätt. Kan man som arvinge ärva skulder?–Nej. Det finns ingen risk att man som barn blir ansvarig för sina föräldrars skulder så länge det inte finns egendom i boet som är nåt av värde.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Bouppteckningar görs av både jurister och begravningsbyråer.

Senast inom tre månader skall bouppteckningen vara påbörjad annars är det svårt att få ut rätt uppgifter.

Handlingarna sänds därefter in till Skatteverket.

Mer läsning

Annons