Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semestertider = byggtider

Äntligen väder och ledighet för att bygga på projektet som du drömt om hela vintern. Vilken slags byggare är du? Den som aldrig får tummen ur eller den som startar innan trädet har fällts?

Annons

Redan när smältsnön droppar sakta nerför taket och våren visar sitt fina tryne börjar det klia i fingret som förhoppningsvis inte sitter mitt i handen. Renovera och fixa på sommarhuset eller villan, alltid finns det något som ska repareras eller någon drömidé som har vuxit sig stark och fått vingar på ritbordet under vintern.

Vilken typ är du i snickarvärlden?

Materialaren

Den som alltid ska ha den allra senaste modellen av skruvdragare, den absolut dyraste oavsett funktionalitet. Skruvdragaren som nästan promenerar själv till brädan och skruvar i skruven åt dig. Du fnyser argt åt den som säger planka om en bräda.

Ritning: Direkt från arkitektkontoret.

Startsträcka: Inte så lång bara ritningen från arkitektkontoret dimper ner i brevlådan är du redo att starta.

Tummen mitt i handen

Du tillhör den där skaran som alltid lyckas skruva i skruven lite för långt eller rakt igenom brädan. Och varför, varför ska alltid skruvdragaren hoppa runt i spåret på skruven så att spåret försvinner innan skruven är inne och inte går det att få ut den igen. Vill inte sågningen bli rak hur du än gör. Blir det mer blodrött än falurött på brädan? Kanske det är bättre att anlita någon.

Ritning: Vadå! Kan man ha en ritning till sin hjälp?

Startsträcka: Vet inte ens om du kommer att börja, någonsin.

Den noggranne

Det blir så fint när du är färdig med ditt lilla projekt, fyra år efter byggstart. Ritningen ska modifieras flera gånger innan du kan sätta första spiken i brädan. Bygget ska sågas, slipas, tvättas, grundmålas i flera omgångar och till slut den sista bestrykningen med penseln av angorahår, allt minutiöst noggrant. Inget får lämnas åt slumpen, skulle det mot förmodan gå fel i bygget då börjar hela processen om, ända från början.

Ritning: Skapat på det egna arkitektritbordet med perfekt anpassade linjaler som kan ställas i rätt vinklar.

Startsträcka: Så klart det tar tid. Planering är a och o.

Den snabbe

Till skillnad från den noggranne är den snabbe snickaren, just det, väldigt snabb. Ritningen finns i huvudet och ändras vartefter byggandet fortskrider. Blir några vinklar sneda kan man alltid skylla på att det är bra, för då rinner regnet bort. – Det är inte så noga det är ju bara en sommarstuga, försvarar sig den snabbe med när det synbart har blivit fel i bygget.

Ritning: Endast inne i huvudet. I nödfall nedklottrad på ett kaffefilter. Om den snabbe ska få hjälp med bygget har han ofta väldiga problem att förmedla till medhjälparen hur och vad som ska göras på byggnadsverket.

Startsträcka: Har redan börjat med bygget när han är på brädgården.

Romantikern

Du vill göra allting precis på det sätt som man byggde förr i tiden. Du tillåter helt enkelt inga maskiner som går på elektricitet. Hantverk säger du, ett verk gjort med dina bara händer. En och annan såg använder du och i nödfall använder du också den gamla borrmaskinen som du ärvt av gammelfarfar, den med träknopp som du givetvis snurrar på med handkraft.

Ritning: Efter gamla beprövade metoder bygger du dina saker och ritningen den är givetvis skapad på ett ark av handgjord papyrus.

Startsträcka: Lång. Du behöver tid när du söker information hur man limmade förr i tiden nere i bibliotekets dammiga katakomber.

Att tänka på

Mycket är det att hålla reda på när man ska till att bygga. Det är väldigt lätt att förköpa sig om man inte redan har verktyg och tillbehör. Det blir oftast så att tiden på byggvaruhuset överstiger dagens egentliga arbetstid vid bygget. Då kan det vara bra att ha skrivit en lista på exakt den materialåtgång du behöver så att du slipper åka fram och tillbaka till det jättelika byggvaruhuset. Det tjänar både du och miljön på.

Något som man inte ska snåla på när man håller på och snickrar är basutrustningen. Jag tänkte räkna upp det som jag använder mig mest utav och som det strängt taget inte går att arbeta utan.

Basutrustningen bör bestå av:

Skruvdragaren är ett måste. Måttstocken utrullnings- eller utvecklingsbar är en smaksak för till och med ögonmåttsmästaren måste ibland ha millimetrarna på sin sida. Penna som du lite snitsigt kan fästa vid örat. Fogsvans den gamla klassikern som även går att använda till att dra raka streck med och såga ner trädgrenar som sitter i vägen för ditt nya mästerverk. Hammare och snickarbälte. Snickarbältet som du till sist lär dig att bära lite nonchalant på axeln eller nedhasad vid höften. Vem vet snart kanske du blir ”upptäckt” av traktens byggherre som erbjuder sig att köpa dina tjänster.

Bygghjälp

Har du kört fast, lugn det finns alltid folk att fråga. Många fora finns på nätet och ett mycket bra är

byggahus.se

där kan du fråga om allt från singel till nock.

Byggråd med bilder och gör-det-själv tips hittar du på dinbyggare.se

Mer läsning

Annons