Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolhistoria från Altuna

Annons

Nog är det väl underligt hur våra liv har omgestaltat sig under århundradena. Jag kom just att tänka på detta då jag en dag fick den av mig skrivna skolhistoria från Altuna i min hand. Hur en skollärare tillika kantor och kyrkoherden i Simtuna pastorat, med benäget tillstånd, bad undertecknad skriva ned Altunas skolhistoria. Det är nu många år sedan. Beskrivningen omfattade åren 1763 till 1969, alltså en tidsperiod på 248 år. Så mycket som har förändrats från den tiden. Man kan ju nästan inte fatta och förstå. Denna skrift blev tryckt på Ågren Holmbergs Boktryckeri, Sala.

Hur några av Altunas bönder med godsherren Cronhjelm på Flosta säteri kom på idén att starta en skola så att socknens pojkar skulle få lära sig att läsa, räkna och skriva. Som denne godsägare fått lära och tyckte att även svenska folkets män och pojkar skulle ha den förmånen. Flickorna behövde inte lära sig läsa, skriva och räknekonsten. Dessa hade ju fullt upp att läras sig sköta ett hushåll med alla dess kunskaper. Förutom allt förekommande arbete i ett hushåll så skulle flickorna av det sådda linet kunna framställa lingarn och kunna kugga, varpa och draga upp vävar till varje hushåll, med alla dess olika textilier som behövdes i ett hushåll.

Nåväl, några mannar kom överens om att skänka ett visst antal tunnor spannmål, andra åter skänkte fyra skilling banco, för vart hektar mark på sina gårdar. Detta för att kunna avlöna en man att lära sina pojkar att kunna läsa, skriva och räkna. Vidare var det en man som skänkte mark till att uppföra en skolbyggnad. Denna skolbyggnad blev förlagd i Fröslunda by, där en bonde skänkte mark till en skolbyggnad.

Så har det nu gått genom årtiondena, det blev ju en så kallad storskola i Fröslunda för alla sorters undervisning. Även i Fastbo och i Brunnby blev det skolor, som nu är nedlagda samtliga och undervisningen sker i Fjärdhundraskolan, såvida en del barn fortsätter upp till högre läroanstalter i våra städer.

Men det är väl tur att även flickor fick gå i skolor så småningom. För visst är väl flickor och kvinnor lika intelligenta som män? Det ser vi ju exempel på i många olika sammanhang.

Siri Lundgren

P.S. Flickorna fick ju även lära sig klippa får, karda ull och spinna garn, för att kunna sticka strumpor och vantar, samt även väva ylletyger till husbehov. Särskilt till textilier åt män. D.S.

Mer läsning

Annons