Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktträff

Annons
Släkten samlad på komministergårdens tun i Kila.Bakre raden från vänster: Hans Olsson, Bo Hedman, Britta Hedman, Eva Rådholm, Kjell Rådholm, Mats Holmqvist, Rolf Nyman, Henrik HoffmanNästa rad från vänster: Leif Johansson, Anita Sundberg, Jan Hedman, Inga-Lill Hedman, Lars-Bertil Hedman, Lisbeth Lindfors, Solveig Hedman Johansson, Sylvia Nyman, Inger Holmberg, Maria Holmqvist, Sture Holmberg, värd på stället.Sittande från vänster: Karl Erik Hoffman, Eivor Hoffman, Eric Axelsson, Göta Andersson, Margit Hedman, Marianne Olsson. Liggande från vänster:Kasper Olsson, Albin Holmqvist, Vilma Holmqvist och Neve Hoffman. Bild: Curt Olsson.

Den äldsta i vår släkt, fru Göta Andersson i Stockholm, uttryckte för några år sedan en önskan om att få träffa så många som möjligt av släktingarna. Vi andra tyckte självklart att det var en mycket fin idé och ordnade en träff i maj 2008 i Kila komministergård, med middag, sång och stor gemenskap och trevnad. Den äldsta på festen var alltså Göta Andersson, 104 år, och den yngsta, som var precis 100 år yngre, var Neve Hoffman, 4 år.

De två äldsta damerna, fru Göta Andersson och fru Margit Hedman hyllades med blommor.

Göta Andersson framhöll med glad och bestämd klang i rösten, att hon var tacksam över att hon hade så mycket som gjorde livet värt att leva. – I höstas fyllde hon 106 år!

Vid ett sådant här tillfälle talar man gärna om tidigare generationers liv och verksamhet. I vår släkt kan vi få svar på många frågor genom att studera släktträd, läsa i släktböcker fyllda med gamla fotografier, samt uppgifter ur kyrkböcker från olika delar av landet, vilka letats fram av vår egen släktforskare, Eric Holmberg, som på 40- och 50-talen cyklade runt och bad att få komma in i kyrkoarkiven. Det som forskats fram bör vi begrunda med vördnad.

I början på 1800-talet träffar vi på Karl Olof Feltenberg, klockare i Fläckebo. Hans dotter-dotter Maria Josefina Jansdotter gifte sig 1877 med Anders Fredrik Magnusson Åsberg, som var stenhuggare. Nio barn föddes och växte upp. Om Anders Fredrik berättas det att han byggde ett hus i Stampers. När huset var klart tyckte han att det såg för lågt ut, varpå han plockade bort hela taket igen och höjde stommen med några varv timmerstockar. Sedan var han nöjd med utseendet. Man må säga att han visade prov på både obändig energi och sinne för det estetiska.

En av döttrarna, Eda, gifte sig med Axel Hedman på andra sidan vägen i Stampers. Axel blev chef för ställverket i Gruvan. Sju barn föddes och Eda fick lägga undan böckerna, som hon sade och i stället sy kläder på nätterna. Hon stickade även mycket vackra lapptäcken. När barnen blev äldre åtog hon sig uppgiften som sekreterare i den Socialdemokratiska Kvinnoklubben, och blev känd för sina välskrivna protokoll. De tre döttrarna lärde sig spela tramporgel, cittra, gitarr och fick ibland framträda i frireligiösa sammanhang. På somrarna kunde de tjäna en extraslant genom att vara barnpiga hos Liljeforsens i Gruvan.

Konstnären Bruno Liljefors med familj brukade sommartid hyra ett hus på gruvområdet.

Göta Andersson är kusin till Edas och Axels barn. Hon skaffade sig en handelsutbildning i Stockholm, och fick anställning på tyg- och dammodevaruhuset Meeths på Kungsgatan. Inom kort blev hon chef för en avdelning och arbetade där i nästan 50 år. Hennes son, Kjell Rådholm, har tagit lektioner för operasångaren Erik Saedén, och även sjungit med i kören på

Operan vid en del tillfällen. – Det är verkligen både intressant och roligt att spåra sådant som musikalitet, håg och fallenhet för ingenjörskonst och boklig bildning långt bakåt i generationerna, och se likheter, samband och utveckling.

Eivor Hoffman

Mer läsning

Annons