Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandsatt i Sala i minus 19 grader

Taxiproblem, död mobil och nästan 20 minusgrader. Så kan ett besök på skyltsöndagen i Sala sluta. För Anders blev söndagen en mardröm.

Annons

Att ta sig hem från en skyltsöndag ska inte behöva vara några problem. Men för Anders, som egentligen heter något annat och som bor några mil utanför Sala, hopade sig problemen under kvällen.

Han kom hem först efter midnatt. Då hade han stått ute i timmar när det nästan var tjugo minusgrader.

Anders, som är i 60 årsåldern, har drabbats av en stroke. Han är besviken över hur samhället fungerar.

– Jag har betalat skatt i 48 år, och så får man stå ute och frysa, säger Anders.

I söndags var han och hans fru i Sala för att se sina barnbarn spela innebandy och för att titta i skyltfönster. Men under eftermiddagen tappade de bort varandra. När han letade efter henne tog pengarna i mobilen slut, och den slutade att fungera.

Hans fru tog sig hem på egen hand och är enligt Anders van vid att han klarar sig själv.

Anders fick hjälp på en restaurang att beställa en taxi, men när klockan närmade sig tio hade det inte dykt upp någon bil. Enligt Anders hade taxibolaget fått in en beställning på en sjuktransport från en annan kund, och de går alltid före privata körningar.

När restaurangen stängde tvingades Anders ut. Då var det minus 19 grader.

– Jag var välklädd, men det var kallt till och med för mig, säger Anders.

Per Skog, ska Anders nästan behöva frysa ihjäl innan han får hjälp? – Det är en väldigt knepig situation. Små orter har ett problem när de dör på kvällen. Det som kommunen kan försöka göra är att uppmuntra till längre öppettider på kaféer och affärer. Men vi har inga medel att tvinga fram det, säger Per Skog som är trygghetssamordnare på Sala kommun.

Anders gick till polisstationen utan att hitta någon som kunde hjälpa honom. Till sist gick han till servicehuset Kaplanen. Där knackade han på, men fick beskedet att de inte släpper in någon.

– Jag är besviken att de inte släppte in mig, säger Anders.

Kaplanens dörrar stängs klockan fem.

– Vår policy är att inte släppa in någon på kvällen. Om man har ett ärende till någon som bor hos oss får man komma in. Vanliga människor släpper inte in främlingar så sent, och så är det en säkerhetsfråga för personalen, säger Kaplanens enhetschef Cecilia Nilsson.

Räddningen kom till slut när polisen ringde en taxi åt honom.

– Det var polisen som tog hand om mig när samhället inte fungerade.

Mer läsning

Annons