Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studieresa till Bryssel

Annons
Åtta elever och två lärare från Kungsängsgymnasiet besökte Bryssel för att få en djupare bild och ökad förståelse för hur Europeiska unionen fungerar. Bild: Privat

Hur många människor arbetar för EU i Bryssel? Den frågan och otaliga andra har en grupp studenter på Kungsängsgymnasiet i Sala ställt sig, och sökt svar på i Europas huvudstad – Bryssel.

Under några fullspäckade dagar veckan innan studenten, besökte åtta elever och två lärare Bryssel för att få en djupare bild och ökad förståelse för hur Europeiska unionen fungerar. Resan bekostades av skolan och möjligheten att följa med gavs elever som under året läst Samhällskunskap C samt treor som läst Samhällskunskap B.

Fyra större besök genomfördes under dagarna men tiden räckte även till besök på chokladmuseum, sightseeingtur, shopping och en hel del god mat.

De mer ingående besöken var dels på Europarlamentet där en föreläsning gavs om EU men i första hand om hur parlamentet fungerar och styrs. Gruppen gav detta besök ett högt betyg, och den guiden som hade hand om gruppen var inte helt van att hantera en så frågvis grupp – en timme drog besöket över.

Ett annat besök var på Fackföreningarnas representation i Bryssel. Ett intressant möte som gav en inblick i hur omfattande lobbyverksamheten som förekommer i Bryssel är.

Även den europeiska kommissionen besöktes, liksom Cecilia Malmströms kabinett. På Cecilia Malmströms kabinett fick vi träffa en av hennes medarbetare som berättade mycket om hur det är att jobba i EU-kommissionen, aktuella frågor och annan intressanta fakta om unionen.

Studieresan gick över fyra dagar, och under dessa dagar hanns det med väldigt mycket. Många i gruppen är redan intresserade utav att åka tillbaka, och kanske är det någon som vill åka tillbaka till Bryssel för att jobba med EU. Oavsett om man vill det eller inte, kan dock konstateras att besöket gett oerhört mycket nya och nyttiga kunskaper om EU, och ökat förståelsen för den union som i allt högre grad påverkar våra liv.

Vad var svaret på frågan hur många som arbetar för EU i Bryssel då? 30 000 tjänstemän arbetar enbart för kommissionen, till det tillkommer parlamentet och rådets alla tjänstemän och politiker. Med andra ord är EU även en mycket stor arbetsgivare.

Caroline Bergdahl

Mer läsning

Annons