Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studieresa till Italien

Annons
Coloseum är ett måste att besöka om man är i Rom. Bild: Privat.

Det var otroligt kallt, tidigt på morgonen den 23 februari, då fyra elever samt två lärare åkte med minibuss, från Sala på mot Arlanda. Det slutgiltiga målet var Rom där vi skulle undersöka hur integreringen av unga ensamkommande flyktingar fungerar. Väl framme i Italien så kände vi vårvindarna blåsa varmt och skönt.

Vilka vi? Jo fyra studenter från Kungsängsgymnasiet i Sala, som har valt att som projektarbete jämföra denna integrationsprocess i Sverige, fokus på Sala, och i Italien.

Eleverna har samlat information i Sala, bland annat genom intervjuer med flyktingmottagningen i Sala, med unga flyktingar själva och brevväxling med migrationsverket. Insamlandet av material avslutades med att försöka få svar på samma frågor i Italien.

Vi anlände på eftermiddagen och spenderade kvällen efter incheckning på vandrarhemmet, med att resa runt i Rom med turistbuss och beskåda den stora mängden av antika arv från de gamla romarna. Kvällen avslutades med en trevlig middag och sedan kände sig alla fulla av nya intryck, kunskaper och erfarenheter.

Andra dagen börjades med ett ytterst intressant besök på den Svenska Ambassaden i Rom, där vi fick svar på många av de frågor som vi hade med oss från Sverige. Eftersom vi träffade en mycket trevlig och kunnig ambassadtjänsteman där, passade vi på att ställa ytterligare några frågor, som samhällslärarna hade skickat med oss. Vi fick med oss väldigt mycket material när vi lämnade denna vackra byggnad. Under eftermiddagen, så blev vi guidade av våra trevliga handledare, vilka, visade det sig, kunde väldigt mycket om de flesta av Roms gamla sevärdheter.

På den tredje dagen så reste vi ut till huvudmålet för resan, Kungsängsgymnasiets systerskola, Instituto Aldo Moro, i Passo Corese. Den dagen var nog den mest överrumplande dagen för oss alla, då vi fick se hur otroligt annorlunda deras skola såg ut jämfört med vår. Skolan var sliten och ganska omodern.

Vi hade en ganska öppen föreläsning om hur ungdomarna på den här skolan gjort samma arbete som vi gör nu, och vad de hade kommit fram till, vilket ledde till många nya insikter. Vi kom fram till att rapporten absolut inte kommer att se ut så som vi trodde från början.

Efter lunch så åkte vi tillbaka till Rom och detta blev fri tid för oss elever. Vi spatserade runt på Roms gator och besökte de finare, men också väldigt mycket dyrare butikerna, och åt middag på en äkta italiensk pizzeria.

Insänt av Bengt Olov Hansson

Sammanfattningsvis, så har detta varit en resa som ingen av oss kommer att glömma, och som förhoppningsvis kommer leda till en mycket intressant och informativ rapport. Vi är alla otroligt nöjda med resan och ser tillbaka på den som ett glatt och lärorikt minne.

Hela gänget samlat på den italienska skolan. Bild: Privat.
Hannes plockar en apelsin i centrala Rom. Bild: Privat.

Mer läsning

Annons