Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar och burundier möttes i kulturutbyte

Annons
Viltstråk uppträdde med folkmusik från Skandinavien och övriga Europa. Bild: Nestor Nteziryayo.

Vänortsföreningen Sala-Pao och Salas Burundiska förening hade nyligen ett gemensamt kulturutbyte i Folkets hus.

Föreningarna har sedan flera år ett samarbete.

- Vi har exempelvis stor nytta av de till Sala invandrade burundiernas språkkunskaper, och kulturkompetens i våra kontakter med vänorten i Tchad, säger Vänortsföreningen Sala-Paos ordförande Anne-Marie Jonasson.

Under kulturutbytet bjöds på traditionell mat från Burundi och Sverige. Det blev en riktig ”crossover-måltid” med allt från rätter grundade på röda bönor, gröna bananer, kassavarot och kassavablad till Janzons frestelse, köttbullar och avslutning med gräddglass och hjortronsylt.

Det visades film från Burundi och Viltstråk uppträdde med folkmusik.

Riksdagsledamoten Pia Nilsson kåserade kring riksdagsarbetet i allmänhet, och de könsskillnader som fortfarande hängt sig kvar i synnerhet.

Mötet avslutades med en sittande tipspromenad med frågor om Burundi. Kunskapen om landet visade sig vara ganska begränsat bland de svenska deltagarna. Men eftermiddagen tillsammans ledde till ökad insikt och nya spännande erfarenheter, inte minst kulinariska, för de cirka 50 deltagarna.

Insänt av Benny Wetterberg

Pia Nilsson, Holger Andersson serveras burundisk mat av Aline Sibomana och Philippe Cinderel. Bild: Nestor Nteziryayo.
Röda bönor och kassavablad serverades. Bild: Nestor Nteziryayo.
Eliane Nzitonde och Diane Ndayikengurukiye prövar traditionella svenska rätter, medan Janne Linder prövar burundiska. Bild: Nestor Nteziryayo.
Philippe Cinderel serverar kassavarot som är mat som ofta äts på den fattiga landsbygden i Burundi. Gott men enkelt! Bild: Nestor Nteziryayo.

Mer läsning

Annons