Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utflykt med vänorts-föreningen Norden

Annons
Vi hade verklig närkontakt med älg. Bild: Kjell Eriksson

Vänortsföreningen Norden i Sala, har haft sin traditionsenliga vårutflykt med buss, denna gång i Salas närområde. Vi startade vår dag på Gårdsjö Älgpark utanför Morgongåva, där vi fick stifta närmare bekantskap med älgarna, som alla hade namn, samtidigt som ägaren Leif berättade om deras vanor. Att för första gången klappa en älg och känna den sträva pälsen var en mäktig upplevelse. Efter rundturen intogs kaffe och viltmacka bland alla uppsatta älghorn på gårdens café. Vi tittade också på den stora samlingen tomtar som fanns utställda där.

Därefter återvände vi till Heby och besökte Tegelbruksmuseet. Vi visades en mycket intressant film om tegeltillverkning och blev kunnigt guidade av museets entusiaster bland alla föremål med anknytning till just tegelframställningen. Där fanns även tegelpannor gjorda i Sala. På museet fanns också två olika tavelutställningar att njuta av, och den snabbe hann dessutom med en tur i skulpturparken strax utanför.

Genom vackra vitsippsbackar och nygrönskande åkrar for vi sedan en lite ovanlig väg till Saladamm över skogen. Denna resa avslutades med ännu ett av föreningens uppskattade busscaféer, men istället för en rastplats efter vägen, stannade vi denna gång till hos paret Holmér och tittade på de nyfödda lammen, samt fikade med utsikt över fårhagen. Då hängde det i förväg så omtalade regnet i luften. Väl inne i bussen igen kom de första dropparna, men nu hade vi ju inte långt kvar hem. Glada och nöjda samt fulla av frisk vårluft, tackade vi vår duktige chaufför samt vår kunniga guide med en rungande applåd innan vi skildes åt. Alla deltagarna var nog överens – vad mycket intressant det finns att se och uppleva så nära!

Gunilla Fjellander

Mer läsning

Annons