Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandring på Vasaloppsleden

Annons
Målgång. Bild: Privat.

Min bror Ingemar stiger av tåget vid Sala station och hjälper mig upp på tåget. Det är i slutet av augusti och vi skall vandra Vasaloppsleden.

Ingemar är en van vandrare och jag är nybörjare. Jag har ryggsäck och väska, jag har inte lyckats packa ner allt i ryggsäcken, fastän den är stor. På tåget upp till Malung har Ingemar stuvat om, och pressat ner allt och en del har jag ätit upp. Från Malung åker vi buss och när vi stiger av bussen i Berga By vid 2-tiden på eftermiddagen ösregnar det.

Vi skall sova i övernattningsstugor. Vår första övernattning är vid Smågan, och när vi kommer fram är det redan mellan 20 – 30 personer i stugan, de har kommit med minibuss och bilar, det blir trångt men vi får plats med liggunderlag och sovsäckar.

Jag har länge sett fram emot detta, vi skall turas om att bjuda varandra på mat, och vi börjar med min mat för att det skall bli lättare för mig att bära. Vi går upp tidigt, äter frukost och är snart på väg. Det regnar fortfarande. Alla mina kläder i ryggsäcken är våta, mina packpåsar var inte vattentäta, och vi bestämmer oss för att stanna vid nästa stuga och torka allt som är vått.

Det är mycket vatten på vissa ställen efter leden. Det finns spänger att balansera på. En del är nya och fina, en del är gamla och trasiga och en del är under vatten, så att de inte syns utan man får försiktigt sätta ned foten och känna efter om spången är där. På ett ställe vadade jag i vatten upp på halva låren. Därefter är det bara att stanna och vicka vattnet ur kängorna och fortsätta vandringen.

På tredje dagens eftermiddag klarnade det upp och vi såg de blå bergen. Då hade det duggregnat, regnat och ösregnat sedan vi startade. Vi hade från början bestämt att det inte skulle vara någon tävling. Jag ville inte att det skulle ta slut för fort. Nu gick det inte att gå fort, jag hade träningsvärk i benen och skavsår på nyckelben och höftben och fortfarande våta kängor.

Stugorna är mycket bra. Bord och bänkar, 8 bäddar med madrasser, kamin, yxa, såg, hink och gästbok. Vid varje stuga finns det ved, dass med toapapper, soptunna och anvisning till var man kan hämta vatten. Vattnet hämtas ofta från en sjö eller bäck och måste kokas. Stugorna är städade och det är mysigt när elden sprakar.

Jag vaknar tidigt på mornarna och ser gryningsljuset krypa in i stugan. Ligger och väntar på att det skall bli tillräckligt ljust för att gå upp, och tänker på hur det var förr i tiden när det inte fanns elektricitet. Sista morgonen väcks jag av att Ingemar spelar Dan Anderssons Omkring tiggarn från Luossa, på sin iPod.

Sista sträckan går vi från Eldris och kommer fram till Mora på söndagsmorgonen. Hotel Gösta har öppet, och innan tåget går till Sala och Stockholm, äter vi en härlig frukost och tvättar oss i varmt vatten. Genast när jag kommer hem väger jag min ryggsäck, 14 kilo utan mat, vatten och med en tom termos. Jag vägde den inte innan vi åkte för jag ville inte packa ur efterrätter och annat viktigt.

Nu har jag ändrat min packningslista till nästa vandring; olivtvål i stället för schampo och diskmedel, frystorkad mat i stället för tonfisk och annat som väger mycket. Mindre med kläder med mera. Efterrätter får finnas kvar på min lista och choklad från Mälarchocolaterie är ett måste, energikicken behövs när stegen blir trötta och tunga.

På min vandring från Berga by till Mora har jag lärt mig en hel del. Till exempel hur man packar så att det inte blir vått när det regnar, hur viktigt det är med bra sockor och att man genast stannar och sätter på plåster, innan det blir blåsor, och att ta med axelvaddar för att undvika skavsår på nyckelben och höftben.

Det här är några minnen från vår vandring. För den som inte redan har provat på att vandra Vasaloppsleden, kan jag varmt rekommendera aktiviteten. Det finns fina kartor och ledbeskrivningar, och det är inte långt till landsvägen om man blir trött och vill ta bussen till Mora.

Insänt av Kristina Sahlander

Berga by. Bild: Privat.

Mer läsning

Annons