Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verksamhetsledaren tog ICA-bonusen

I flera år användes en trasig kassaapparat utan kvitton i Salas secondhandbutik. Men det var bara en av många saker som personalen reagerade på när det gällde ekonomin.

Annons
Foto: Scanpix

Bengt Mattsson är transportansvarig och har även ansvaret för Hela Människans utkörning av varor till pensionärer och företag i Sala. Flera gånger fram till hösten 2009 frågade han verksamhetsledaren i Sala varför personalens trivselkassa aldrig växte.

– En pensionär uppskattade utkörningen av varor så mycket att han alltid gav 25 kronor i dricks. Tillsammans med andra drickspengar kunde summan som hamnade i trivselkassan uppgå till cirka 100 kronor i veckan, säger Bengt Mattsson.

När han frågade verksamhetsledaren om vad pengarna gått till kunde han få till svar att tårtor köps in eller att pengar gått till julfirandet.

– Men vi såg aldrig röken av vare sig tårtor eller julfiranden, säger Bengt som till slut satte stopp för pensionärernas givmildhet.

Han berättar vidare att bonusen för matinköpen gick rakt ner i verksamhetsledarens ficka.

– När vi betalade drog verksamhetsledaren sitt eget ICA-kort. Då var det ju han som fick värdechecken hem i brevlådan.

Hur vet du att han drog sitt eget ICA-kort i terminalen?

–  Jag såg på när han gjorde det, säger Bengt Mattsson.

Lade ni märke till annat också?– Fina saker som folk skänkte ville verksamhetsledarparet värdera i Stockholm först innan de såldes. Efter det såg vi vare sig några prylar eller pengar, säger Elisabeth de Wilde.

Fanns det kassakvitton som underlag för bokföringen?–Ha, skojar du? Under flera år användes en fejkad kassapparat. Det gick inte att slå in köpen och kassalådan gick inte att stänga. Om någon kund någon gång ville ha ett kvitto fick det bli ett handskrivet, säger Sonia Nilsson.

Det fanns en person som tog över bokföringen när er kollega blev polisanmäld. Vad hände med honom?

–Verksamhetsledarna sade att mannen fått ”ont i själen” och att mannen börjat dricka igen. Men jag tyckte det var konstigt, säger Helena Rodén.

– Vi tyckte nog alla att det var konstigt att han bara försvann och vi aldrig fick veta vart han tagit vägen, säger Sonia Nilsson.

Mer läsning

Annons