Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vernissage i vårljus

Att våren stundar syns vid horisonten varje dag. Våren innebär ofta också vernissager. Premiär var det för Carina Nordborg, och hennes utställning av ett 30-tal målningar på Café Jernvägen.

Annons
Konstnär Carina Nordborg förevisar ett par av sina målningar. Bild: Bob Engelbertsson.

Carina Nordborg är född på Öland, men flyttade i unga år till Västerås, där hon också fått sin grundläggande utbildning på Västerås konstskola, och sedan flera fristående kurser. Kontakten med Öland har hon fortfarande. Varje sommar återvänder hon till sin barndoms ö, för att ha utställning, men också för att få inspiration av det speciella ljuset på ön. I och med att Öland är en långsmal ö, finns närheten till havet och den speciella ljusbrytningen alltid där, fast man inte nödvändigtvis befinner sig på stranden, förklarar Carina.

En liknande upptäckt gjorde också de berömda Skagenmålarna, för över hundra år sedan. Carina får i uppgift att förklara likheter och skillnader mellan henne och Skagenmålarna. Hon lägger ut texten rejält om hur hon uppfattar sig själv. Hon benämner sig också som kolorist, vilket innebär att man jobbar inte bara med nyanser, utan minst lika mycket med konstraster i färgskalan, allstå från paletten.

Människor i samspråk, på krogar, i offentliga miljöer, kaffekoppar och ett och annat vinglas finns också i hennes motiv. Och så naturligtvis starka färger med relativt grova penseldrag, kännetecknar hennes måleri.

En blick på hennes förteckning av de platser hon haft utställningar på, visar att det blivit allt tätare på givan de senaste åren. Första utställningen hade hon 1996 i Västerås och sedan följer ett uppehåll till 2005. Förra året ställde hon ut på sex orter från Skåne till Mellansverige.

Utställningen Det ljuva livet, som är väl värd ett besök, finns på Café Jernvägen i Sala till den 28 februari.

Bob Engelbertsson

Färgstarka kontraster fanns också bland besökarna. Evy och Fredrik Meurman begrundar en av målningarna. Bild: Bob Engelbertsson.

Mer läsning

Annons