Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vernissage med variationer

Annons
Detaljer från Sanne Sihms sommarutställning.Bild: Peter Peck.

Lördagen den 3 juli var det vernissage för två sommarutställningar på Kulturkvarteret Täljstenen. Konstnären Åsa Peck ger med sin utställning Bergslagsvariationer, en provkarta på sitt moderna måleri med inspiration från Bergslagens djupa skogar, sjöar, övergivna gruvor och hyttor. Som framgår av bilden så använder hon också en del annan rekvisita med anknytning till Bergslagen. Tavlorna hänger i spikrak nederkant på vitmålad vägg – väggarna ska tiga och målningarna ska tala är ju en grundregel i sammanhanget.

Att besöka Sanne Sihm och hennes utställning Tiden är mera som att komma in i en gruvmiljö, mörkt och spännande, men varmt och ovan jord. Budskapet hon vill förmedla är människans rädsla för förgängligheten. Materialvalet i form av skinn från älg och rådjur anspelar på vår ohållbara konsumtion – dessa skinn slängs ofta i naturen. Sanne Sihm tillvaratar i stället dessa och ger dem en ny gestalt. Sedan är det upp till betraktaren att göra sin tolkning. Jag tycker mig kunna utläsa keltisk mystik, klipp från engelska spökfilmer och även vad man kan hitta på vinden på ett slott. Sanne Sihm använder förstärkande rekvisita i form av dämpad musik.

Bland besökarna på vernissaget märkets till att börja med mest branschfolk, men senare på eftermiddagen dök det också upp personer från en bredare allmänhet. Intendenten på Aguélimuseet Birgitta Sundberger som haft bråda dagar den senaste veckan med alla förberedelser kunde nu andas ut när allt var på plats. Mera variationer i vädret har hon på önskelistan så att man får ännu flera besökare.

Sommaren är kort

Sommaren är kort är ju som bekant titeln på en av Tomas Ledins mest kända låtar. Tiden för sommarutställningen på Aguélimuseet är också förhållandevis kortvarig – enbart under juli. En Sommarutställning förknippar jag med en varaktighet på åtminstone två av de tre sommarmånaderna. Sommarens gästspel eller något liknande skulle jag nog själv ha rubricerat utställningen.

Man kan givetvis också gå in på respektive konstnärs hemsida och se att det är två välmeriterade utövare det handlar om. Men bästa utbytet får man dock genom att se utställningarna på sin fysiska plats på Täljstenen.

Sanne Sihm från Knivsta – en av sommarutställarna på Aguélimuseet. Bild: Peter Peck.
Åsa Peck från Västerås förevisar sin sommarutställning, Bergslagsvariationer. Bild: Peter Peck.

Mer läsning

Annons