Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att stoppa allabetalningar vid dödsfall

När någon avlider måste dennes inbetalningar stoppas omgående av de efterlevande. För betalas el och hyra före begravningskostnaden kan rätten till ekonomiskt bistånd till begravningen dras in.

Annons

Alla människor i Sverige har rätt till en värdig begravning oavsett hur rik eller fattig man är. Visar det sig att en avlidens tillgångar inte räcker till en begravning, gravsten och en bouppteckning finns det ekonomisk hjälp att få enligt socialtjänstlagen.

– Kommunen kan betala ett halvt basbelopp i bistånd till begravningskostnader. För Salas del handlar det om max 21 400 kronor som skall räcka till en värdig och enkel begravning. Därtill kommer cirka 6 000 kronor för en gravsten, säger socialsekreterare Anna Pierrou på socialkontoret i Sala.

Även i Heby kommun är summan 21 400 kronor, men då ingår gravsten.

Innan den avlidnes tillgångar utretts är det därför viktigt att pengarna som finns på kontot lämnas orörda av de anhöriga.

–Begravningskostanderna skall enligt lag betalas i första hand. Hyra, el och andra räkningar får vänta. Att det är jätteviktigt att stoppa den avlidnes övriga betalningar direkt är bland det första de anhöriga brukar få veta när en kontakt tas med en begravningsbyrå, förklarar Anna Pierrou.

Hon påpekar emellertid att bara för att det finns ett maxbelopp som kommunen kan betala till en begravning betyder inte det att så sker automatiskt.

–Vi ser först om det fanns pengar på den avlidnes konto på döds-

dagen. Om det fanns pengar betalar vi ut mellanskillnaden från det aktuella beloppet och upp till 21 400 kronor.

Vad händer om en räkning råkar betalas via den avlidnes autogiro då?–Autogirot kan vara ett problem i sådana här lägen. Men händer det kan biståndet utebli och de anhöriga får själva stå för begravningskostnaderna, säger Anna Pierrou.

Även när en avliden person inte har några anhöriga eller vänner kvar går kommunen in och ordnar med begravning. Kommunen ser också till att den avlidnes tillgångar och skulder gås igenom.

Mer läsning

Annons