Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha folkets hjälp i myggfrågan

Allmänheten bjuds nu in till samarbete i myggfrågan av fyra länsstyrelser. En regional landskapsstrategi ska tas fram.

Annons

Det är länsstyrelserna i Gävleborg, Uppsala, Dalarna och Västmanland som bjuder in allmänheten till samarbete i myggfrågan.

Den regionala landskapsstrategin heter Människor, mygg och natur vid Nedre Dalälven och har det långsiktiga målet att begränsa massförekomsten av översvämningsmygg samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras.

– Syftet med länsstyrelsernas samarbete med allmänheten är att den inom projektets ramar ska få möjlighet att föreslå olika åtgärder. Förslagen kommer att behandlas av länsstyrelsernas experter för att se vilka åtgärder som är genomförbara och vilka konsekvenser de skulle få, säger huvudprojektledaren Anna-Carin Lundqvist i ett pressmeddelande.

Strategin består av tre delprojekt: Strömmande vatten med syftet att undersöka hur vattenföringen i Dalälven påverkar myggsituationen, öppna landskap med syftet att ta reda på vilken betydelse det igenväxande landskapet har för myggproblemet, andra myggbegränsningsmetoder som ska undersöka exempelvis hur invallning av mindre områden skulle begränsa myggmängderna utan att vara negativt för den biologiska mångfalden.

Mer läsning

Annons