Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittne uppger: Kassahittades i köksugnen

Pengar togs direkt ur Hela Människans kassaskåp och dagskassor kunde dyka upp på de mest konstiga ställen. Det berättade flera av försvarets vittnen när den dömda kvinnliga kassören nyligen stod inför rätta i hovrätten.

Annons

Som SA tidigare berättat i en granskning av Hela Människans verksamhet så dömdes en Salakvinna i 60-årsåldern i februari förra året till villkorlig dom sedan tingsrätten funnit henne skyldig till grov förskingring. Kvinnan, som också dömdes att betala skadestånd, skulle ha stulit 94 066 kronor från föreningens secondhandverksamhet i Sala och Heby. Domstolen ansåg att kvinnan i sin roll som kassör kommit över pengarna genom att felaktigt bokföra de saknade dagskassebeloppen som en kostnad på ett konto för pensionsförsäkringar. Totalt skulle pengar ha stulits vid tio tillfällen under åren 2006 och 2007.

Den dömda Salakvinnan, som polisanmäldes i mars 2008, nekade dock till stölden och i onsdags, nästan ett år efter domen, fick hon en möjlighet till upprättelse vid en närmast unik rättegång i hovrätten. Fem nya vittnen hade nämligen kallats av försvaret och en av dem som trodde att den före detta kassören var oskyldig till förskingring var den drabbade verksamhetens styrelseordförande, Roger Asp. Han berättade för hovrätten att han funnit stora brister i den ekonomiska hanteringen under de förra verksamhetsledarnas tid. Bland annat visade en z-rapport på dryga 162 000 kronor att kassapparaten i Sala inte slagits ut på flera månader trots att personalen påtalat styrelsens skärpta kassaregler för verksamhetsledaren gång på gång.

Hovrättsförhandlingen inleddes dock med en videoupptagning från tingsrättsförhandlingen. Den dömda kvinnan erkände i denna att hon bokfört på fel ställe då det ibland kom tomma penningkuvert och papperna ändå måste vara i sin ordning till styrelsemötena. Hon berättade också att hon sade till den dåvarande verksamhetsledaren i Sala, Arne Persson, när det saknades pengar. När han svarade att pengarna skulle komma in senare tyckte hon inte längre att penningansvaret låg på henne.

– Jag vet inte var pengarna tagit vägen. Men även kuvert som det fanns pengar i kunde läggas lite här och var. Det var mest problem med Hebys dagskassor som kördes i plastkassar till Sala, förklarade kvinnan.

Hon berättade också att hon i början försökte jaga rätt på både saknade kvitton och pengar men att hennes arbetsbörda bara växte med tiden.

–Jag kände mig stressad till slut och hann inte ta reda på vart varenda krona tagit vägen. Och jag visste inte då att det fanns något som hette ”diffkonto” och att det var där jag skulle ha bokfört de saknade pengarna, förklarade den dömda som lärt sig bokföring på egen hand och som själv krävt att få proffessionell hjälp vid boksluten.

De före detta verksamhetsledarna vittnade därefter i en videoupptagning om hur den nu dömda kvinnan visat kompetens i jobbet och att det därför kom som en chock när förskingringen uppdagades och kassören erkände stölden och bad dem om förlåtelse.

Kvinnan själv gav emellertid hovrätten en helt annan version.

–När det här hände bröt jag ihop och dåvarande verksamhetsledaren i Heby, Eva Dahlén Persson, sade åt mig att jag skulle stanna hemma från jobbet. Men sedan ringde hon mig varje dag och sade varje gång, att jag skulle må mycket bättre om jag erkände. Till slut trodde jag på henne, berättade den dömda.

Försvarets vittnen, ( två av de fem kom i sista minuten sedan deras tåg gått sönder ), berättade sedan om hur kontrollen av dagskassan var obefintlig eftersom kassapparaten var fejkad och kvitton saknades. Inköp kunde dessutom innebära att pengar togs direkt ur kassalådan eller ur kassaskåpet.

– Verksamhetsledarna tog pengar direkt ur kassaskåpet. Det såg jag med egna ögon, berättade ett kvinnligt vittne.

– En dagskassa hittades i ugnen och en annan hade lagts i ett köksskåp, berättade ett annat vittne.

Den dömdas efterträdare hade också kallats som vittne sedan SA lyckats hitta honom.

Mannen berättade hur verksamhetsledarna motarbetade honom när han ville ha ekonomisk kontroll. Ofta låg kvittona kvar i Salachefens plånbok.

–Vid ett tillfälle upptäckte jag också att verksamhetsledaren i Sala använt föreningens kort för ett privat köp. Det var ingen större summa men han fick betala tillbaka pengarna från sitt eget kontokort, berättade mannen.

Även åklagare Johan Fahlander hade kallat ett nytt vittne. Kvinnan, som jobbar i verksamheten och som är godkänd revisor, berättade att det på ett ställe inte stämde mellan kontoutdraget och huvudboken när hon kallats in för att hjälpa Salakvinnan att ta fram ett underlag inför bokslutet 2007.

Vid slutpläderingen ansåg åklagaren att vittnenas ” insinuationer” om verksamhetsledarnas slarv inte förändrar något. Kassören skall åter dömas för grov förskingring. Kvinnans försvarare Lars Jähresten ansåg dock att bristen på ekonomisk kontroll, många mellanhänder innan dagskassan bankades, samt vittnenas berättelser och åklagarens brist på bevisning gällande vad de stulna pengarna använts till, gör att det inte är ställt utom rimliga tvivel att hans klient är skyldig.

–Därför bör åtalet ogillas, sade Lars Jähresten.

Domen faller den 16 februari.

Mer läsning

Annons