Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westernridning i Västmanland

Annons
Bild: Privat.

En vindstilla dag i slutet av december kom vi till Olles gård i Västmanland. Tre nyfikna arabhästar stod och väntade på oss, Olle såg till att vi fick den häst som passade bäst. Jag har ridit i över trettio år, och min sambo är helt ny på hästryggen. Denna ridtur var en julkapp från mig till oss båda.

Först tränade vi start och stopp på ridbanan med grundläggande hjälper för western disciplinen. Jag hade aldrig tidigare ridit western och blev glad över hur känslig och lyhörd min fina Rafiq var, och hur bra min sambo kunde styra Petra i både skritt och trav. När Olle försäkrat sig om att allt fungerade med balans, start och stopp, gav vi oss ut i en underbar skog med snötyngda träd där de glada barfota hästarna glatt pulsade fram i snö, som ibland gick dem ända upp till magen.

Olle kunde lätt ge oss personliga instruktioner och rida bredvid oss för att se att allt gick bra. Hästarna var mycket lydiga och kändes trygga, och gissa om det var underbart att ta några långa lugna galopper, och se hur min sambo välbalanserat, med ena handen på hornet, ”knoppen” på westernsadeln, flög fram över snön för första gången i livet, helt trygg och välbalanserad, på en glad, lydig arabhäst i en bekväm, och för nybörjaren mycket trygg och lättriden westernsadel!

På hemvägen var det tre glada avslappnade ekipage som pulsade fram i snön medan Olle pratade igenom ridturen och hästarnas reaktioner med oss. När vi släppte hästarna i hagen fick vi också tillfälle att se och lära oss litet om hästarnas eget sätt att kommunicera, och vi skrattade gott åt Olles fina häst som tydligt visade sina två kompisar att människorna, dem hade hon första tjing på!

Sedan var det dags för en trevlig fika och en stund framför brasan för att tina upp fötterna. Vi talade om hästhållning och livet med Olle och hans trevliga fru, och passade på att skämma bort deras lilla hund som var en kavat liten dam som var mycket medveten om sin charm.

Vi hade verkligen en underbar dag och hoppas att vi kan komma tillbaka till våren och rida igen. Vi vill verkligen rekommendera Olles koncept till alla som tycker om hästar, oavsett ridvana eller disciplin. Vi tycker att det var en mycket fin helhetsupplevelse och det är fantastiskt att en vuxen nybörjare efter bara en kort stund klarar av att rida ut i den underbara naturen runt Olles gård, helt själv och på en pigg, lyhörd, lydig och välutbildad barfota glad arabhäst!

Mia Enelid

Mer läsning

Annons