Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarna missade cancer – tumören åt upp halva lårbenet

En vältränad man i 20-årsåldern från Västerås bröt benet när han tränade kampsport. Erfarna läkare granskade röntgenbilder från benbrottet och såg till att mannen opererades för benbrottet. Men de missade den allvarliga cancern som förmodligen bidrog till benbrottet – och som hann äta upp halva lårbenet innan den upptäcktes.

Annons
Flera erfarna läkare missade de tecken på tumör i lårbenet som syntes tydligt vid eftergranskning av bilderna. Det är inte klart varför missarna skedde.

Mannen bröt benet på hösten 2015 under träning. Enligt vad han berättat i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, började han redan sommaren dessförinnan få ont i knäet, men vården sade då att han drabbats av "löparknä".

Så skedde benbrottet, vilket mannen tyckte var underligt eftersom det inte var något våld bakom brottet, endast en enkelvridning. Läkarna på Västmanlands sjukhus röntgade, granskade bilderna och lagade sedan benbrottet med en skena och flera skruvar. I samband med det frågade mannen om det inte var konstigt att han som var så ung bröt lårbenet, kunde det möjligen vara något fel på benstommen?

Det höll inte läkarna med om, de var övertygad om att våldet från kampsportsträningen vållat benbrottet.

Läkningen efter operationen gick inte bra. Mannen hade ont, fick värktabletter, gick till sjukgymnast, märkte hur musklerna förtvinade. Läkarna röntgade och fann läkningstecken men patienten var öm över området för nedre delen av plattan och därför skulle plattan bort.

Under operationen gjorde läkarna upptäckten: En jättecellstumör hade så att säga ätit upp nedre delen av lårbenet. Mannen skickades till Karolinska sjukhuset.

En lång rehabilitering och många operationer vidtog. Mannen fick sitta länge i rullstol och rehabiliteringen kommer att bli lång.

Inspektionen för vård och omsorg konstaterar att "vid eftergranskning av bilder syns bendefekterna i samtliga röntgenserier" som togs i samband med benbrottet.Det finns ingen bra förklaring till hur det kom sig att flera erfarna läkare missade tecknen.

På samma sätt syns på bilderna efter operationer "en bendefekt som borde ha noterats även under operationen som skedde med röntgengenomlysning". Inte heller här har man någon bra förklaring; det var erfarna läkare som missade, kanske litade man för mycket till teorin om att patientens kampsport kunde medföra så grovt våld att lårbenet gick av på en man i 20-årsåldern.

Inspektionen för vård och omsorg har konstaterat att röntgenkliniken och ortopedkliniken vidtagit åtgärder för att förhindra att liknande händelser upprepas. "IVO kan dock se att verksamheterna tagit händelsen på allvar och föreslagit åtgärder för att minska risken för återupprepning".

IVO konstaterar att det skedda lett till en allvarlig vårdskada på grund av den fördröjda tumördiagnosen.

Mer läsning

Annons