Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Multiresistenta bakterier hittade på sjukhuset

Smittskyddsläkaren: "Vi tar VRE-utbrottet på stort allvar".

Annons

Multiresistenta bakterier i form av VRE-resistenta bakterier har påträffats på infektionsavdelningen, kirurgavdelning 8 och intensivvårdsavdelningen på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Fyra patienter har drabbats av bakterierna, som är resistenta mot de vanliga penicillinsorterna samt det kraftfulla antibiotikumet vankomycin.

Smittskyddsläkare Jan Smedjegård:

- Vi tar VRE-utbrottet på stort allvar och provtar alla patienter som vårdats på de aktuella vårdavdelningarna i samband att de skrivs ut från sjukhuset. Ytterligare ett prov tas en vecka senare. Risken finns att vi kommer att upptäcka fler fall.

Jan Smedjegård är noga med att betona att bakterierna i fråga - enterokocker - är sådana som vi alla människor bär - det är bakterier som finns i våra tarmsystem.

- De finns i vår avföring men kan till exempel också finnas i kroniska sår, säger Jan Smedjegård.

Att multiresistens mot antibiotika utvecklas sker ganska ofta hos patienter som får höga doser antibiotika av olika anledningar.

Jan Smedjegård betonar att det inte finns någon som helst anledning till oro hos allmänheten - varken för patienter inom sjukvården, besökare eller för oss andra:

- Vi har hittat bakterien hos fyra patienter. Men i de allra flesta fall bär man på bakterierna utan att märka någonting alls. Man blir inte sjuk av dem utan mår precis som vanligt. I enstaka fall, särskilt hos personer med nedsatt allmäntillstånd och sämre infektionsförsvar, kan bakterierna orsaka en infektion, som måste behandlas med särskilda antibiotika.

Behandlingen är svårare - men inte på minsta sätt omöjlig, framhåller Jan Smedjegård:

- Vi måste sätta in en kraftfullare och bredare behandling.

Det finns alltså antibiotika som biter på den här bakteriestammen, men behandlingen är tuffare.

Liselott Sjöqvist, biträdande chef för Västmanlands sjukhus framhåller att verksamheten vid sjukhuset pågår precis som vanligt:

- Patienter och besökare behöver inte oroa sig. Vi har öppet precis som vanligt och folk kommer inte att märka någonting. All verksamhet pågår som vanligt.

Det finns, säger Liselott Sjöqvist, ett bra sätt att som patient eller besökare - och för den delen naturligtvis personal vid sjukhuset - stoppa eventuell smittorisk:

- Tvål, vatten och handsprit. Var noga med handhygienen!

Sjukvården i Västerås och övriga Västmanland kommer att införa ännu striktare städning av avdelningar och vidtar särskilda åtgärder för att minimera risken för smittspridning. Vidare har landstinget samlat en grupp som under den närmaste tiden kommer att arbeta med att spåra de patienter som vårdats på någon av de ovan uppräknade avdelningarna och se till att alla kallas till provtagning. Detsamma gäller patienter som kan ha överförts till annat sjukhus i Västmanland eller annat landsting i Sverige.

- Några av dem kan komma att kallas till provtagning redan nu under helgen. Det är därför vi redan nu går ut med informationen - så att inte folk börjar undra varför de inte fick någon information, säger Jan Smedjegård.

Man kommer också att samverka med andra aktörer, till exempel kommunala äldreboenden, dit patienter som möjligen kan ha smittats överförts.

På måndag kommer landstinget Västmanland att hålla presskonferens för att berätta om vilka åtgärder som vidtagits under helgen. Det faktum att presskonferensen sker först på måndag är ett tecken på att situationen visserligen tas på allvar - men inte innebär någon ökad risk för allmänheten.

Fotnot: Artikel är korrigerad och något kompletterad jämfört med ursprungsartikeln, efter värdefulla synpunkter från smittskyddsläkare Smedjegård. Några genanta stavfel är också korrigerade av skribenten, som ber om ursäkt för dem och för de felhörningar och missuppfattningar som nu korrigerats.

Mer läsning

Annons