Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västmanlands natur får 34 miljoner kronor

Naturvårdsverket delar ut 34 miljoner kronor till Länsstyrelsen i Västmanland – pengar som ska gå till naturvård.

Under året ska länsstyrelsen satsa på fler skyddade naturområden, mer tillgängliga naturupplevelser, satsningar på våtmarker och att skapa gröna jobb.

De 34 miljonerna fördelas enligt följande: 14 miljoner kronor går till att göra åtgärder i värdefull natur och 20 miljoner kronor till skydd av värdefull natur.

– Nytt för i år är att regeringen satsar på anläggande och restaureringar av våtmarker både i odlingslandskapet och i skogen. Det är för att förbättra grundvattennivåerna och för att gynna den biologiska mångfalden. Så vi vill redan nu uppmana kommuner och markägare att höra av sig till oss för att diskutera olika möjligheter till nya projekt, säger Johan Wretenberg, chef för Naturvårdsavdelningen på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De 20 miljoner kronorna ska bland annat användas för att ersätta markägare vid bildande av två nya naturreservat – bägge i Sala. Det ena ska bildas kring Östringby, söder om Fläcksjön i Sala kommun, och det andra vid Aspentorp, sydväst om Sala.

De 14 miljoner kronor länsstyrelsen i Västmanland fått till att göra åtgärder i värdefull natur kommer bland annat att användas för att vårda och visa Västmanlands naturreservat.

Under året kommer länsstyrelsen att göra stora insatser för att sköta ängs- och betesmarker i naturreservaten i och omkring Mälaren.

– Vi kommer förbättra stigar så att fler människor kan använda dem. Under året kommer den stora besöksanläggningen i naturreservatet Hälleskogsbrännan i brandområdet att invigas. Vi fortsätter även att göra besöksvärda områden i länet digitalt tillgängliga i appen Västmanlands naturkarta, säger Johan Wretenberg.