Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi drabbas redan av klimatförändringen

Klimatförändringen påverkar redan nu vår vardagliga hälsa, även här i norra Europa. Förutom lungsjukdomar typ KOL som direkt följd av ökad nedsmutsning, frestar värmeböljor på hjärta och cirkulation och ger ökade dödstal.

Torka ger vattenbrist med sinande brunnar, häftiga regn ökar risken för förorenat dricksvatten och bådadera ökar kraftigt risken för maginfektioner. Myggor och fästingar sprider sjukdomar som malaria och TBE till nya områden och Zika-virus har nu också påträffats i sydeuropa.

Torka eller översvämningar i världens stora odlingsområden ger risk för matbrist som kan leda till ökade flyktingströmmar och väpnade konflikter.

Men vi vet ju också att det finns sätt att hejda klimatförändringen – stoppa fossila bränslen! Gör dem dyrare och dyrare så minskar efterfrågan. För att det ska accepteras, låt hela intäkten varje månad delas ut i lika delar till varje vuxen medborgare.

Med ett politiskt beslut som detta får privatpersoner och företag tid att ställa om vanor och produktion till mer klimatsmarta alternativ.

Nu när Sala vunnit kommunens pris för Bästa tillväxt för tredje gången, kan man vänta många goda innovationer just härifrån!

Catarina König, Klimatsvaret – CCL Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel