Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VSK-are men aldrig västeråsare

En presentation mycket passande på Lennart "Leppe" Ekblom som spelade 36 allsvenska matcher för grönvitt 1955–57 och gjorde fyra mål från sin högerhalvplats (i dag mittfältare).

Över 90 år gammal har "Leppe" lämnat det jordiska. En fighter av stridsvagnsklass, både på gröna mattan och bandyisen.

Dessutom en ödesmatchernas mästare. Som 1954 i division 2 när VSK var tvingade besegra Falun för nytt kontrakt i sista matchen. Gjorde det, 4–0.

Ett år senare, 1955, sista vårmatchen igen. Allsvenskan nästa om IFK Södertälje klarades av. Visst, 2–1 efter ett mål av "Leppe".

1956, ett år senare igen. Norrby IK i Borås i sista allsvenska omgången. Seger ett måste för nytt kontrakt. 3–2 i en klassiker med tre mål av Jan Åhlin.

Vilken trippel för Lennart Ekblom.

Det gjordes självmål också. I div II-derbyt mot VIK 1954, 1–1 inför 4868 på Vallen. "Leppe" styrde in Sven Thoréns skott i halkan. Det regnade.

En gång prövades han som center, i en DM-match mot Sura. 1–5, det blev ingen centersuccé.

I bandy var han med och spelade VSK ur allsvenskan 1954. Snabb med att komma igen, även efter allsvensk status.

Flyttade aldrig till Västerås. Pendlandet från Sala med bil och egen chaufför. Avslutade sin aktiva tid som spelande tränare i IFK Sala.

Ove Danson, klubbkamrat och god vän med Lennart Ekblom, minns mycket väl den dagen denne kom till VSK:s fotbollsträning på Vallens grusplan och bad att få vara med.

– Vi visste inte ett dugg vad han kunde, men vilken fighter vi fick. "Leppe" var en sådan lirare som ensam kunde stoppa en allsvensk innertrio. Sen fick de heta Tumba eller vad som helst.

Bernt Jangendahl