Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Webb-tv: Blomstrande korsning av mekanik och konst

Omringas av svävande blomklockor och följa hur de mekaniska växterna jagar en osynlig sol på Aguélimuseets nya utställning.

Orangebruna och lilarosa dinglar jätteblommorna från taket. Med ett kliv är besökarna ett del av konstverket vars skira konstruktioner av ståltråd och väv försiktigt cirklar runt dem.

– Jag ville bli omsluten av blommorna och att mitt konstverk skulle vara en kroppslig upplevelse, säger konstnären Ulrika Berge.

Hennes utställning med mekaniska blomskulpturer hade vernissage på Aguélimuseet i Sala i lördags.

Det är två grupper av skulpturer. Den ena med mjukt virvlande klockor och den andra med spröda blomkalkar, som öppnar och sluter sig, och jagar solen. Gemensamt för dem är mekaniken som får skulpturerna att röra sig.

– Det är tilltufsade och sköra skulpturer, på det sättet så påminner de om oss människor säger Ulrika Berge.

Hon har jobbar ofta in teknik i sin konst och tycker att rörelsen skapar nya intryck och upplevelser.

– Blommorna öppnar och sluter sig. De bygger ett tillstånd och förvandlas över tid på samma sätt som människor gör, säger Ulrika Berge.

Det är ett bidrag från Konstnärsnämnden som möjliggjort för henne att tillsammans med en tekniker utveckla växternas rörlighet.

Utställningen pågår till den 17 oktober.