Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Weimar var en globetrotter, som på ett levande sätt berättade om sina färder

Med stor saknad hör vi att förre rektorn Weimar Josefsson, en god kollega och vän under många år, har avlidit. Med allvar men också med humor kunde han som god pedagog skapa intresse för sina ämnen.

Weimar Josefsson hade tidigt en mycket medveten syn på naturvetenskapens roll i samhällslivet. I minnesskriften "Tärna 100 år" skrev han att kunskap om naturprocesserna var absolut nödvändiga för att vi ska förstå vårt ansvar som människor och samhällsmedlemmar. I folkhögskolans målsättning att meddela allmän medborgerlig bildning måste ingå kunskap om ödesfrågor som miljöproblem och resursutnyttjande.

Weimar Josefsson kom i början av 1960-talet som nyexaminerad agronom till Tärna folkhögskola med sin lilla familj, hustrun Ingeborg och två små pojkar. Han var naturvetare men hade liksom sin företrädare i tjänsten Henry Larsson intressen för humaniora och livsåskådningsfrågor. Det var helt enligt folkhögskolans bildningssyn.

Hans mångsidighet visade sig i engagemanget för skolans studieresor till andra länder. Organisatoriskt och praktiskt skapade han förutsättningar för ett gott utbyte av resorna. Intresset för omvärlden odlade han hela sitt liv. Han var en globetrotter, som hade förmågan att på ett levande sätt berätta om sina färder. Vi minns med värme och glädje åren med Weimar på Tärna folkhögskola.

Ulla och Börje Dahlin

Eva och Gunnar Kristenson

-----------------

Nu har SA:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare - och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera SA:s nya app här.

-----------------