Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wigelsbo lugnar föräldrar i Ransta: "Olyckligt att det finns den bild av att det ska byggas en klassrumslös skola"

Artikel 3 av 19
Skolbygget i Ransta
Visa alla artiklar

Ranstabornas oro för utvecklingen av ortens skola är olycklig och inte överraskande. Det tycker skolnämndens vice ordförande Anders Wigelsbo som anser att kommunikationen med medborgarna har brustit.

Annons

Anders Wigelsbo (C), tf ordförande för skolnämnden.

Våren 2016 var det Anders Wigelsbo (C) som ledde skolnämnden i Sala på det nu kritiserade mötet den 23 mars. Då hade kommunen bjudit in arkitekten Anna Törnquist som föreläste om sina idéer kring hur en skola kan byggas utan klassrum, korridorer eller uppehållsrum. Det öppnar upp för nya sätt för eleverna att ta in kunskap vilket förbereder dem bättre för ett arbetsliv i förändring, menar Anna Törquist.

LÄS OCKSÅ: Skolflytt läggs på is - nytt förslag antogs

På samma möte slogs fast att i bygget av skolor i Sala ska det eftersträvas en "flexibel användning med en mångfald av lärmiljöer". En inriktning som enligt kritiker går hand i hand med den skolutformning som Anna Törnquist vill se.

Men så ska beslutet inte ses, anser Anders Wigelsbo.

– Det är mycket olyckligt att det finns den bild av att det ska byggas en klassrumslös skola. Det har aldrig varit tanken. Vi vet att klassrum fungerar i Sala kommun.

Kommunen måste bygga smart, som Wigelsbo uttrycker det, för att hålla lokalkostnaderna nere. Det innebär att projektgruppen som leder arbetet med Ransta skola har fått mycket frihet att undersöka möjligheten till flexibelt nyttjande av skollokaler. Det här kan exempelvis betyda att flera klasser använder samma klassrum vid olika tillfällen.

LÄS OCKSÅ: Första dagen på Lilla Valla

– Det finns en diskussion om att det kommer användas en särskild pedagogik som anpassas efter skolans utformning. Jag vill betona att nya skolan byggs i nära samarbete med skolans personal. Så deras synpunkter är väldigt viktiga för utformningen, säger Anders Wigelsbo.

Varför tror du att många Ranstabor har en annan bild av hur det här arbetet genomförs?

– Projektet har varit dåliga på att informera. Vi lovade tidigare i höstas att den kommunikationsbristen skulle åtgärdas, men det har inte skett. Det kan jag bara beklaga, säger Anders Wigelsbo.

Varför har ni brustit på den här punkten?

– Det är ett stort och komplext projekt. Tyvärr har arbetet med kommunikationsplanen släpat efter.

Anders Wigelsbo berättar att Anna Törnquist varit involverad i arbetet med Salas skolor tidigare. Exempelvis ska hon ha varit konsult när kommunen skulle hitta en lösning på den lokalbrist som till slut ledde till att Lilla Valla skapades vid KSG.

– Hennes föreläsning var en inspiration för hur man kan bygga. Anna Törnquist står för en uppfattning och den kan man hämta idéer från utan att följa den hela vägen, säger Anders Wigelsbo.

Ranstaföräldrar efterlyser en större möjlighet att påverka utformningen av skolan, kommer de få det?

– Det kommer att hållas samrådansmöten där boende får lämna. När vet jag inte. Jag förstår att det är många som är otåliga.

LÄS MER: Föräldrar oroas över att Ransta skola blir utan klassrum

Annons