Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Klart vi finns!"

/

Om nu någon svävar i okunnighet om huruvida tomtar existerar, kan det så här i juletid vara på sin plats att avslöja sanningen: Jo, de finns.

Annons

I ett hus vid skogens slut är det inte bara en liten tomte, utan två som tittar ut: Japantomten från Gnarp och Bergsjötomten. De tar sig tid till en gnutta tomteprat så här dan före dan, före dan före dopparedan.

– Tomten finns, tacka för det att han gör det. När barna säger "tomten finns inte", brukar jag svara "Hur kan du stå mitt framför tomten och säga att inte tomten finns!?" säger Bergsjötomten Sven-Erik Svensson, tomte sedan årtionden.

För Bergsjötomten är julen speciell. Inte bara för att han, liksom storebror Sivert (Gällivaretomten) med maka och lillasyster Britt-Inger i Edsäter tillhör Svenska Tomtegillet. Nej, Bergsjötomtens bästa tid är verkligen nu.

– Jag har varit med sedan gillet bildades, och sedan 1997 var jag med i internationella Santa Claus Autorized, säger Bergsjötomten, vars tomtekarriär inleddes på 1960-talet. I början bar han mask, sen lösskägg, och de senaste åren är det äkta vara.

– Det blev tillräckligt bra kring millennieskiftet, och alla uppskattar att jag har riktigt skägg, även om ett och annat barn har "provdragit" för att se om det sitter fast.

– I vår familj har vi alltid donat och pyntat. Jag samlar på julpynt, och sommartid jobbar jag i Trolska skogen, som gårdstomte. I mitt huvud är det jul för jämnan, jag funderar alltid på hur jag ska göra framåt jul, och kommer på nya idéer.

En tomteidé, dock inte Bergsjötomtens, var att Gnarpsbon Yukio Nakahara skulle in i tomtegillet. Det började något slumpartat:

– Efter att jag hållit kurs i japanska i Hudiksvall blev jag tillfrågad om att översätta en skiva från Japan, en tomteskiva.

En japantomte i gul tomtedräkt hade besökt tomtegillet, och spelat in tv-program. Yukio, eller Japanjocke som han kallas, skulle översätta det halvtimmeslånga programmet till svenska. Därefter tyckte Gällivaretomten att Japanjocke också borde komma till Gällivare och gå med i gillet.

– Jag kommer, sa jag, och köpte tomtetyg och bad en kompis att sy en dräkt. Efter introduktionen i Gällivare var jag provtomte, berättar Japantomten, som i februari år, på Tomtegillets årsmöte, blev fullvärdig tomte.

I Japan finns varken jul- eller tomtetradition, så Japantomten går egna vägar för att göra goda saker. Som att minska skador när människor halkar omkull.

– Man kan ramla utan att slå sig, om man ramlar rätt med judons teknik som grund, säger Japantomten, som till tomtedräkten bär sitt svarta judobälte.

– Att lära ut fallteknik är en bra tomtesak. Man ska vara rädd om sig, sköta kroppen och leva ett bra liv, säger Japantomten.

– Han är unik, världens första legitimerade svenske Japantomte, och hans hälsoidéer är helt rätt. I gillets stadgar står att vi inte får röka eller dricka, eller ens lukta rök eller alkohol, när vi bär tomtedräkt, poängterar Bergsjötomten.

För närvarande finns 47 tomtar, manliga och kvinnliga, i Tomtegillet. Några i Danmark och Norge. Det tar ett år innan man får legitimation.

– Vi vill lära känna personen. Man ska ha talang, intresse och personlighet, kunna ta ungar och vara social. Vi behöver fler yngre, de flesta är över 70 år. Men, vi gör inte reklam. Fast här vet alla att gillet finns, vi är flera stycken i Hälsingland.

Flera stycken – då finns ju ingen "riktig" tomte?

Tomtarna granskar varandra. Jodå, de är visst riktiga!

– Jag tycker jag är den riktiga tomten, något moderniserad. Rött är julens färg, klädd i grått vore jag inte lika intressant. Även om tomten är en blandning av folktro, religion och kulturella traditioner är jag figuren tomten, och tomten finns för alla, säger Bergsjötomten och Japantomten nickar. Och om tomtens roll är de överens.

– Viktigast är att ge barnen en lugn och trygg jul, som de kan minnas med glädje, och lära dem hur man ska vara. Om man tittar på hur världen ser ut i dag så måste barnen som växer upp ha något gott att tro på, det är det tomten står för. Tomten kommer alltid att finnas, den traditionen för vi vidare.

Mer läsning

Annons